De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 16 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Gros EU-lidstaten hekelt landbouwplannen Fischler

Van onze correspondent

   
 

BRUSSEL - Een forse meerderheid van de EU-lidstaten heeft gisteren gehakt gemaakt van de plannen van Eurocommissaris Fischler voor een ingrijpende hervorming van het Europese landbouwbeleid. Onder aanvoering van de Franse minister Hervé Gaymard (Landbouw) beschuldigden de zuidelijke EU-landen Fischler van een overhaaste en veel te drastische aanpak.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 38kb)
De meeste landbouwministers nemen het ongegeneerd op voor hun eigen boeren. (Foto: WFA GUIDO BENSCHOP)
"Dit is onaanvaardbaar", zei Gaymard tijdens een eerste debat van de landbouwministers over de voorstellen die Fischler vorige week heeft gepresenteerd. "Je kan niet zomaar in een paar weken de toekomst van het Europese landbouwbeleid bepalen en het dan om de paar jaar weer helemaal omgooien."

Frankrijk vindt het veel te vroeg voor een drastische hervorming van het landbouwbeleid omdat de huidige begroting nog loopt tot 2006. Pas dan wil Parijs, de grootste ontvanger van landbouwsubsidies in de Unie, praten over fundamentele wijzigingen. Gaymard kreeg de steun van alle zuidelijke landen plus Oostenrijk, België en Ierland. De meeste landbouwministers namen het ongegeneerd op voor hun eigen boeren en zien niets in het loskoppelen van de landbouwsubsidies van de productie, zoals Fischler voorstelt. Alleen het idee om meer geld aan plattelandontwikkeling te besteden, viel in goede aarde. Maar dat mag niet ten koste van de boerensteun gaan.

Aan de andere kant staan Nederland, Zweden, Engeland, Denemarken en Duitsland, die het landbouwbeleid snel op de schop willen nemen omdat het niet meer voldoet aan de eisen van de tijd - zoals milieuvriendelijkheid en voedselveiligheid - en strijdig is met de WTO-vereisten.

Minister Brinkhorst (Landbouw) prees Fischler gisteren in Brussel voor zijn "visionaire en moedige" voorstellen. "Hij heeft de moed om naar de toekomst te kijken in plaats van het verleden", aldus Brinkhorst.

Net als Zweden, Duitsland en Engeland vindt de bewindsman het echter jammer dat de totale kosten van het Europese landbouwbeleid in de plannen van Fischler niet omlaag gaan. Na de uitbreiding van de EU met tien nieuwe lidstaten in 2004 dreigen de kosten van de subsidies daardoor de pan uit te rijzen.

"Hervormen is de enige oplossing", aldus Brinkhorst, die nog een 'heet najaar' voorspelt. Volgens hem moet het mogelijk zijn eind dit jaar tijdens de EU-top in Kopenhagen al een compromis te bereiken over inkomenssteun voor de boeren in de kandidaat-landen. "Volledig afschaffen kan niet, dat zullen de heren in het nieuwe kabinet wel merken", aldus de demissionaire bewindsman. "Infaseren en dan weer uitfaseren is wel realistisch, daar kan je afspraken over maken."

Over de rest van het landbouwbeleid gaat de discussie zeker nog maanden langer duren. Fischer hoopt volgend voorjaar met de lidstaten tot een akkoord te komen, maar gezien de enorme tegenstelling tussen de hoofdsteden is dat misschien nog te optimistisch.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 16 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.