De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 16 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Nieuwe versterkingen naar Spaanse enclaves

Van onze correspondent

   
 

BARCELONA - Geen Spanjaard die tot vorige week donderdag ooit van het eilandje Perejil had gehoord. Ook op de officiële Marokkaanse landkaarten is de rots met een oppervlakte van amper 1600 vierkante meter niet te vinden. Maar na de bezetting door 12 Marokkaanse gendarmes is Perejil plotseling wereldnieuws. Het lijkt niet te stroken met alle beginselen van gezond verstand dat een zo'n onbetekenend stukje land mogelijk de aanleiding vormt voor een gewapend conflict tussen Spanje en Marokko. Maar Spanje stuurt dagelijks nieuwe militaire versterkingen naar de Noord-Afrikaanse regio.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 20kb)
Op de officiële Marokkaanse landkaarten is de rots met een oppervlakte van amper 1600 vierkante meter niet te vinden. (Foto: AP)
Het eilandje Perejil is een nieuwe steen des aanstoots in de vertroebelde relatie tussen Spanje en buurland Marokko, dat in oktober demonstratief zijn ambassadeur uit Madrid terughaalde uit onvrede over het Spaanse beleid inzake de ex-Spaanse kolonie van Westelijk-Sahara.

Al claimt Spanje de soevereiniteit over de rots, toch moest de regering dit weekeinde zijn toevlucht nemen tot een ex-hoogleraar die zich heeft gespecialiseerd in Perejil, prof. Wenceslao (86). Zelfs de historische documenten op het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken geven geen uitsluitsel. Vaststaat dat Spanje na de scheiding met Portugal de hegemonie over Ceuta en Perejil overnam.

Onbetekenend

Drie Spaanse fregatten, twee korvetten, een zestal helikopters, verkenningsvliegtuigen van het type P3-Orion en een enkele onderzeeër zijn spoorslag naar Ceuta en Melilla gestuurd om de burgers van de twee omstreden Spaanse enclaves op de Marokkaanse noordkust een hart onder de riem steken.

De regering lijkt voorlopig als eerste optie Marokko de duimschroeven aan te willen draaien door te dreigen met economische sancties. Vice-premier Rajoy onderstreepte daags na de 'invasie' al fijntjes dat Marokko het land is dat de meeste ontwikkelingshulp van Spanje ontvangt, dat Spanje de tweede afzetmarkt van Marokkaanse producten is en dat jaarlijks een miljoen Marokkaanse emigranten door Spanje trekken op weg naar hun moederland.

Bevriezen

In diverse instanties van de EU, die bij monde van voorzitter Prodi de Marokkanen heeft gesommeerd het eiland te ontruimen, werkt de Spaanse lobby op volle toeren. Marokko ontvangt jaarlijks honderden miljoenen euro aan subsidie (630 miljoen euro in de periode 1996-1999) terwijl het Associatieverdrag van 2000 een overgangsregeling behelst waardoor in 2012 de Marokkaanse producten vrij toegang krijgen tot de EU. Spanje overweegt op korte termijn het Europese parlement te vragen die maatregelen te bevriezen totdat Marokko inbindt.

Maar zelfs als Marokko zijn gendarmes van Perejil terugtrekt, is de druk niet van de ketel. In de optiek van Marokko bestaat er een duidelijke parallel tussen Gibraltar en de Spaanse enclaves in Noord-Afrika. Nu Groot-Brittannië bereid lijkt het dekolonisatieproces van Gibraltar een nieuwe impuls te geven, trekt Marokko eveneens aan de bel over Ceuta en Melilla. Volgens enkele Spaanse media zijn radicale moslimgroeperingen al druk doende aanhangers te mobiliseren om net als in 1975 met het voormalige Westelijk-Sahara het geval was, de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla met een massale groene mars bij Marokko in te lijven.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 16 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.