De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 16 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Pakistan vreest geweld

Van onze redactie

   
 

buitenland AMSTERDAM - De hoofdverdachte van de moord op de Amerikaanse journalist Daniel Pearl, Ahmed Omar Saeed Sheikh, is gisteren in de zuidelijke Pakistaanse stad Hyderabad veroordeeld tot de strop. De Pakistaanse autoriteiten hebben uit vrees voor gewelddadige aanslagen en protesten op het doodvonnis extra veiligheidsmaatregelen aangekondigd.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 16kb)
Ahmed Omar Saeed Sheikh (Foto: AP)
De veroordeling van de moslimmilitant Saeed komt op een voor Pakistan gunstig moment. De regering van president Musharraf ligt onder vuur na de aanslag van radicale moslims in Kashmir afgelopen zaterdag. Pakistan had eerder aangekondigd een eind te maken aan infiltraties door moslimmilitanten in het Indiase deel van Kashmir.

De Verenigde Staten hebben verheugd gereageerd op de veroordeling tot de strop van de in Groot-Brittannië geboren Saeed. Een tevreden woordvoerder van het Witte Huis liet weten dat de veroordeling het bewijs is van de leidende rol van Pakistan in de strijd tegen het terrorisme.

In het proces tegen de vier gedachten bepaalde de rechtbank in Hyderabad dat Saeed zal worden opgehangen. De overige drie verdachten kregen ieder een levenslange gevangenisstraf, wat in de Pakistaanse praktijk neerkomt op maximaal 25 jaar cel. De vier veroordeelden moeten bovendien 32.000 euro betalen aan Pearls weduwe Mariane en hun zoontje, dat na de moord op zijn vader werd geboren.

Na de uitspraak gaf de 29-jarige Saeed via zijn advocaat een verklaring uit. "We zullen zien wie het eerst doodgaat, ik of de autoriteiten die ervoor gezorgd hebben dat ik de doodstraf heb gekregen. Musharraf moet weten dat de almachtige Allah wraak kan nemen."

Volgens een van de advocaten van de verdachten is de uitspraak een politiek vonnis dat is beïnvloed door de regeringen van Pakistan en de Verenigde Staten. De leider van de grootste islamitische partij in Pakistan, Jamaat-i-Islami, verklaarde dat gerechtigheid niet heeft gezegevierd en riep op tot een open en eerlijk proces.

Positief

Positieve reacties waren te horen van de nabestaanden en vrienden van Pearl. Zijn familie verklaarde "dankbaar te zijn voor de grote inspanningen van de Pakistaanse en Amerikaanse autoriteiten in hun onvermoeibare zoektocht naar de ontvoerders en moordenaars van Daniel."

De Pakistaanse politie maakt nog jacht op zeven andere verdachten, evenals de vier veroordeelden aanhangers van de Nationale Beweging voor het Herstel van de Pakistaanse Soevereiniteit.

De 38-jarige Pearl werkte voor de Wall Street Journal in Pakistan. Hij werd op 23 januari in Karachi ontvoerd toen hij in contact probeerde te komen met Pakistaanse moslimextremisten. Een maand later werd bij het Amerikaanse consulaat in Karachi een videoband bezorgd waarop te zien was hoe Pearl werd onthoofd.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 16 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.