De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 16 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Religieuze politie doet Iraans vakantie-eiland de das om
   
 

door Thomas Erdbrink KISH - De witte stranden van het paradijselijke eiland Kish zijn leeg. Motorbootjesverhuurder Aslon (32) staart werkeloos naar de diepblauwe Perzische golf. "Er komt niemand meer. Degenen die komen, zeggen dat het de laatste keer is", klaagt hij.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 19kb)
Een meisje maakt zich op om islamitisch verantwoord te gaan duiken.
De reden is de terugkeer van de religieuze politie op het voorheen liberale eiland, met dank aan de nieuwe, conservatievere gouverneur. "Plotseling waren ze er weer. Autoradio's moesten uit, hoofddoekjes netjes en jongens en meisjes gescheiden", zegt een ondernemer.

Tot tien maanden geleden was 'de handelszone Kish' een oase van vrijheid in de strenge islamitische republiek. Jongens en meisjes konden er samen vakantie vieren, in de vele restaurants werd gezongen en zelfs gedanst. Bezigheden die in de rest van het land verboden zijn.

Rammelende Toepolev-vliegtuigen brachten jaarlijks tienduizenden jongeren naar het eiland. In de enorme winkelcentra gingen ze zich te buiten aan westerse producten als Toblerone chocola en Diesel spijkerbroeken. Nu hangen de winkeliers werkeloos over hun toonbanken, starend naar de paar klanten die zich geruisloos door de kooppaleizen bewegen.

Muur

De scheiding der seksen is het duidelijkst merkbaar op het strand. Vrouwen kunnen alleen op het speciale damesstrand het water in, afgescheiden door een twee meter hoge betonnen muur. Op de jetski mogen ze alleen onder mannelijke begeleiding, verplicht gehuld in een soort regenpak. Dat de bestuurders van de apparaten gebronsde zomergoden zijn met slechts een korte broek aan maakt niet uit.

In de hotels zien de eigenaren er tegenwoordig streng op toe dat mannelijk bezoek uit vrouwenkamers blijft. 's Ochtends klopt het personeel op de deur om er zeker van te zijn dat er niet is 'overgelopen' tijdens de nacht. Als de politie ontdekt dat er gemengd is geslapen, moet de hoteleigenaar een boete van 12.000 euro betalen.

Ondanks het wegblijven van de toeristen zijn er grote plannen met het eiland. Enkele rijke Iraniërs, die aan de overkant van de Perzische golf in het welvarende Dubai wonen, hebben besloten 'iets voor hun land te doen'. Daarom wordt er nu op Kish een van de meest luxueuze hotels ter wereld neergezet.

Dolfijnen

Er is al een gigantisch dolfinarium. De dolfijnen werden twee jaar geleden van de Russische marine overgenomen. Ze waren getraind om behangen met explosieven vijandige oorlogsschepen op te blazen, nu springen de dieren door hoepels. Veertig meter onder de grond van het eiland groeven vierhonderd Afghaanse gastarbeiders een gangencomplex van 6000 vierkante meter.

"Het wordt een themapark, met watervallen, gondels en Iraans antiek", zegt de kleinzoon van de eigenaar. Nu ligt het werk echter stil omdat de gastarbeiders zijn gedeporteerd. "Het is een stuk slechter geworden hier, maar we blijven investeren", vertelt de man. "We hopen dat er buitenlanders zullen komen."

Botenverhuurder Aslon vreest van niet: "Zolang er hier regels gelden die in de rest van de wereld abnormaal zijn, blijft het leeg. Onze eigen mensen komen niet eens meer."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 16 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.