SANTIAGO - De economische crisis die Argentinië geselt, maakt het land niet alleen armer, maar ook gevaarlijker. Buenos Aires is niet langer 's werelds veiligste metropool, zoals de Argentijnse hoofdstad bekend stond voor de crisis. Dat komt misschien door een nieuwe vinding van de plaatselijke onderwereld: de bliksemontvoering.
Het kan iedereen op elk moment van de dag overkomen. Een paar potige lieden, uitgerust met messen of vuurwapens, nemen een meestal met willekeur gekozen slachtoffer mee naar de dichtstbijzijnde betaalautomaat, bank, of zelfs naar zijn woning, en gaan weer heen wanneer zij wat losgeld hebben ontvangen. De meeste mensen betalen snel een paar duizend peso's of laten gezinsleden dat doen en komen dan weer vrij. De hele episode neemt zelden meer dan een uur in beslag.
Maar soms gaat er iets mis, zoals met de 23-jarige Manuel Canillas die op weg naar huis voor een stoplicht stond toen drie kerels met getrokken pistolen zijn auto binnendrongen. Met zijn eigen mobiele telefoon moest Manuel naar huis bellen om geld te regelen. "Ma, zoek alle peso's in huis bijeen en wacht buiten op de stoep tot ik eraan kom", zo instrueerde Manuel. Even later reden de boeven voor om een teleurstellende driehonderd peso's (amper honderd euro) in ontvangst te nemen. Na een hevige discussie en dreigend gezwaai met wapens haalde Manuels jongere broer zijn spaarvarkentje te voorschijn waarin zevenhonderd peso's bleken te schuilen. Hiermee maakten de ontvoerders zich uit de voeten. Maar zij namen Manuel mee en zouden hem enkele straten verderop vrijlaten. In plaats daarvan schoten ze de jongeman een kogel door het hoofd.
Dit jaar vonden er volgens de politie van Buenos Aires al 122 bliksemontvoeringen plaats. Politiewoordvoerders geven toe dat het werkelijke aantal een veelvoud hiervan is. "De meeste slachtoffers vinden het niet de moeite waard om aangifte te doen. Misschien omdat wij maar geen greep kunnen krijgen op dit nieuwe misdaadfenomeen", zo vermoedt rechercheur José Campagnoli, die de moordenaars van Manuel Canillas probeert te achterhalen maar nog in het duister tast.
Ontvoerders kiezen hun prooi vaak ter plekke en zonder enig voorafgaand onderzoek naar de welstand van het beoogde slachtoffer. Het gaat erom snel wat losgeld te innen zonder al te veel omhaal. "Het is niet de bedoeling om mensen op te sluiten in afwachting van een hogere som. Het moet allemaal snel, juist opdat de politie geen tijd heeft om te reageren", zo weet Campagnoli, die toegeeft dat de politie van Buenos Aires nog geen enkele bliksemontvoering heeft kunnen ophelderen.
Het meeste risico lopen mensen die alleen in de auto zitten en wachten op groen licht. Bestuurders van dure auto's hoeven zich minder zorgen te maken. De ontvoerders zien in hen mensen die misschien wel veel geld op zak hebben, maar waarschijnlijk ook allerlei connecties hebben en dus de politie zouden kunnen aansporen tot echt detectivewerk.
In vergelijking met hun kompanen in andere hoofdsteden in Zuid-Amerika gaan de criminelen van Buenos Aires voorlopig nog maar redelijk amateuristisch te werk. Dat is nog een geluk voor de al even onervaren politie van de stad. Maar net zoals het eens puissant rijke Argentinië zijn uitzonderlijke welvaartspositie op het continent verspeelde, zo zullen de inwoners van Buenos Aires nu kennis moeten maken met de beangstigende beproevingen die voor miljoenen mensen in andere grote steden van Zuid-Amerika al sinds jaar en dag de norm zijn.