De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 16 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Historische top Bosnië, Kroatië en Joegoslavië
   
 

SARAJEVO - De drie felste kemphanen uit het voormalige Joegoslavië, Bosnië, Kroatië en het huidige Joegoslavië, zijn gisteren voor het eerst sinds de bloedige afscheidingsoorlogen in de jaren negentig op een topconferentie bijeengekomen. Zij werden het in Sarajevo eens om de samenwerking op de weg naar Europese integratie te versterken.

De presidenten van Joegoslavië en Kroatië, respectievelijk Vojislav Kostunica en Stipe Mesic, waren bijeen voor een topontmoeting met hun ambtgenoten van Bosnië-Hercegovina. Door de etnische samenstelling van dat nog steeds verdeelde land heeft Bosnië drie mannen aan de top die gezamenlijk het presidentschap vervullen.

Slechts door regionale samenwerking kan de vrede en stabiliteit in de regio worden versterkt, staat in een verklaring uitgegeven na de historische top. De leiders spraken zich uit voor meer economische samenwerking, voor een gemeenschappelijke strijd tegen terrorisme en criminaliteit en voor meer rechten voor vluchtelingen.

Maar zowel Joegoslavië als Kroatië heeft Bosnië geen excuses aangeboden voor de oorlog in Bosnië. Tussen 1992 en 1995 kwamen daar ongeveer 200.000 mensen om het leven. Meer dan twee miljoen mensen werden gedwongen om hun huizen te verlaten.

Vaker

Het was de eerste bijeenkomst van de presidenten die niet was georganiseerd door vertegenwoordigers van internationale organisaties. Zij kwamen overeen elkaar in de toekomst vaker te ontmoeten. De veiligheidsmaatregelen in Sarajevo waren bijzonder streng. De door de NAVO gedomineerde troepenmacht SFOR had rond de Bosnische hoofdstad controleposten ingericht.

(DPA/ANP)




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 16 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.