De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 16 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Gsm met alarm voor
slachtoffers stalking

   
 

door Eric de Brouwer ROTTERDAM - Vrouwen in de regio Rotterdam die veelvuldig door hun ex-partners worden gestalkt, krijgen nog dit jaar een gsm-telefoon met alarmknop, waarmee zij bij een bedreiging direct de meldkamer van de politie kunnen waarschuwen.

Het regionale projectbureau Zeden van de politie Rotterdam-Rijnmond en het bureau Vrouwenopvang in de Maasstad willen in september een proef gaan beginnen met de speciale alarmtelefoon onder twintig 'stalk-slachtoffers'. Die proef zal drie maanden duren.

Aanleiding voor het project ligt volgens de Rotterdamse politie in het gegeven, dat veel van de gestalkte vrouwen vaak niet het huis uit durven om hun kinderen naar school te brengen, naar hun werk te gaan of om boodschappen te doen. Dit uit pure angst om op straat door hun ex-man te worden lastiggevallen.

De Rotterdamse politie heeft in het kader van het al enige jaren lopend project 'Aware' wel alarmsystemen voor gebruik in en rond het huis verspreid onder de slachtoffers van stalking. Een alarmknop waarmee de vrouwen de straat op kunnen zodat ze niet aan huis zijn gekluisterd, was er tot op heden nog niet.

Het politiekorps heeft nu echter een telefoonbedrijf gevonden dat mobiele telefoons met het 'Global Positioning System' (GPS) maakt. Met dit systeem wordt het mogelijk om, via een satellietverbinding, de vrouwen buitenshuis nauwlettend te kunnen volgen.

Op de gsm zit een rode alarmknop, die tweemaal moet worden ingedrukt. Wanneer dat gebeurt, vangt de meldkamer de door de telefoon verspreide noodsignalen op en zien de politiemedewerkers -op zo'n vijf meter nauwkeurig- waar de gestalkte vrouw zich bevindt. Hierna kan het personeel van de meldkamer snel de hulp inroepen van de dichtstbijzijnde agenten.

Alhoewel de voorbereidingen voor de proef nog in volle gang zijn, ziet de Rotterdamse politie het project met vertrouwen tegemoet. Het projectbureau Zeden en het bureau Vrouwenopvang schrijven in hun projectvoorstel: "De belager zal zich voortaan wel twee keer bedenken om zijn ex-partner lastig te vallen, als hij weet dat zij ook buitenshuis is verzekerd van een alarmaansluiting".




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 16 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.