De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 16 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Discoverbod voor
jeugd onder de 16

   
 

door Annemiek Paping WOERDEN - De discotheek wordt verboden gebied voor jongeren onder de zestien jaar. Bovendien wordt bekeken of kinderen die met alcoholhoudende dranken worden betrapt, beboet kunnen worden.

Koninklijk Horeca Nederland (KHN) omarmt het plan van bestuurslid/horecaondernemer Jan Entius uit Noord-Holland, voor het instellen van een wettelijke leeftijdsgrens voor discobezoekers. "De horeca is geen nachtcrèche", zegt KHN-woordvoerder A. van der Klis. "We zullen dan ook de jeugd onder de zestien jaar voortaan uit het nachtleven weren. Bij twijfels over de leeftijd zal een legitimatiebewijs moeten worden getoond."

Directe aanleiding tot de strakke maatregelen vormen de strenge controles die de Keuringsdienst van Waren sinds kort houdt in het kader van de drank- en horecawet. Horecaondernemers op Texel werden vorige week beboet omdat zij alcoholhoudende drankjes verkochten aan te jonge kinderen.

"Kinderen van dertien, veertien en vijftien jaar horen niet thuis in het nachtleven. Maar veel van deze jongeren worden door hun ouders gedropt in de disco waar ze tot diep in de nacht verblijven, met alle negatieve gevolgen van dien. Het kan toch niet zo zijn dat de verantwoordelijkheid daarvoor alleen ligt bij de horeca", vervolgt Van der Klis.

KHN wil verder dat jongeren onder de zestien jaar die drank kopen, bestraft worden. Nu loopt alleen degene die alcoholhoudende drankjes aan minderjarigen verstrekt het risico op een boete.

Horecaman Entius spreekt uit ervaring als hij zegt dat het voor uitbaters van uitgaansgelegenheden ondoenlijk is om jongeren onder de 16 jaar op het alcoholgebruik te controleren. "De jeugd is creatief genoeg om aan drank te komen, door bijvoorbeeld een oudere bezoeker te vragen om te bestellen. Als horecaman heb je daar geen vat op", aldus Entius.

Inhakend op de problematiek introduceerde discotheek Question Plaza in Den Burg op Texel afgelopen weekeinde een polsbandjessysteem. Bij de deur van de disco moesten bezoekers zich legitimeren. Jongeren onder de 16 jaar kregen een andere kleur polsbandje, dan oudere bezoekers zodat het personeel precies kon zien aan wie hij alcohol mocht schenken.

Eind van dit jaar gaat het platform Alcohol en Drugs van start. Het platform, waarin wordt samengewerkt door vertegenwoordigers van jongeren, ouders, KHN, ministeries, politie en gezondheidszorgorganisaties, moet uitgroeien tot een kenniscentrum dat zich richt op een drastische terugdringing van het alcoholgebruik onder de jeugd.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 16 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.