AMSTERDAM - Een mens kan gemiddeld 40 tot 80 dagen zonder voedsel voordat de dood intreedt. Bij een hongerstaking verliest de betrokkene zo'n tien kilo gewicht per maand. In het begin gaat de daling relatief snel als gevolg van verlies van water en zout.
De eerste week voelt de hongerstaker zich over het algemeen vrij goed. Na drie weken kan de toestand echter al dermate zijn verslechterd dat ziekenhuisopname nodig is. De hongerstaker is ernstig vermoeid en kan alleen nog in korte zinnetjes praten.
Rond de veertigste dag treedt een keerpunt op. De betrokkene wordt ernstig ziek. Dat kan gepaard gaan met gehoorverlies, slecht zien, misselijkheid, braken en psychische labiliteit. Afhankelijk van de algemene conditie dient treedt vroeger of later de terminale fase zich aan, die dramatisch snel verloopt. De hongerstaker wordt verward, raakt in coma en overlijdt.
Artsen zullen tijdens de hongerstaking adviseren minimaal twee liter thee of water per dag te drinken met toevoeging van zout, suiker en multivitaminess. Als de zaak uit de hand loopt, kan de betrokkene kunstmatig worden gevoed. Hiervoor moet de hongerstaker zelf toestemming aan de begeleidend arts geven.