De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 16 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Handel in gebruikte
tolvignetten

   
 

door Harrie Nijen Twilhaar ARNHEM/BERN - Via internetsites wordt er op grote schaal gehandeld in gebruikte tolvignetten voor de Zwitserse en Oostenrijkse autosnelwegen. Vooral Nederlandse vrachtwagenchauffeurs proberen momenteel gebruikte vignetten tegen spotprijzen aan vakantiegangers in ons land te verkopen.

Op het internet kan zelfs op de gebruikte en nog geldige tolstickers geld worden geboden. De vignetten worden in sommige gevallen in kleine partijen aan de man gebracht. Onder de aanbieders bevinden zich behalve vrachtwagenchauffeurs, ook autohandelaren die op vakkundige wijze onbeschadigde vignetten van voorruiten van gebruikte auto's verwijderen.

Het rijden met gebruikte vignetten is in beide Alpenlanden strafbaar. In Zwitserland is iedere automobilist verplicht een jaarvignet op de voorruit te plakken. Een vignet kost €27,34. Wie met de caravan reist, is overigens verplicht twee stickers aan te schaffen.

In Oostenrijk liggen de kosten iets lager en kan voor €8 tien dagen door het land worden gereisd. De tolstickers zouden in principe meteen uit elkaar moeten vallen als ze van de voorruit worden verwijderd.

Perfecte staat

"Ik heb daar een manier op gevonden", zegt een vrachtwagenchauffeur en autohandelaar uit Amersfoort die anoniem wil blijven. "Je kunt niet zien dat ze gebruikt zijn. Ze zijn in perfecte staat", verklaart hij. De stickers worden tegen contante betaling onder meer bij grensovergangen, zoals bij Arnhem, afgerekend.

De ANWB zegt sinds kort op de hoogte te zijn van de florerende handel. "Op onze forumsite worden ook vignetten aangeboden. We waken er wel voor dat er geen tips op komen te staan hoe je de stickers kunt verwijderen", aldus een woordvoerder.

De Zwitserse verkeerspolitie in Bern waarschuwt Nederlanders dat ze een flinke boete kunnen krijgen als ze met gebruikte stickers gepakt worden. De controles zijn streng, zowel aan de grens als op de snelwegen. Wie gepakt wordt krijgt een boete van €75 en daar bovenop moet er meteen een tolsticker worden afgerekend.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 16 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.