UTRECHT - Medisch specialisten mogen per uur maximaal 82,80 euro verdienen. Op jaarbasis komen de artsen hiermee uit op 153.184 euro, waarvoor zij 43 werkweken van 43 uur moeten maken. Omgerekend zijn dat in totaal 1849 uren die de specialisten uitbetaald kunnen krijgen.
Dat heeft het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG) gisteren geadviseerd aan minister Borst van Volksgezondheid. Over het uurtarief, het norminkomen en het aantal te werken uren wordt al jarenlang gesteggeld. Het voorstel van het CTG is veel lager dan de Orde van Medisch Specialisten (OMS) zelf wil en adviseert dan ook negatief hierover.
De belangenvereniging van medici had vorig jaar een eigen commissie ingesteld, die uitkwam op een standaard-uurtarief van 123 tot 134 euro. Op jaarbasis zou dat een inkomen van ruim 181.000 euro opleveren. Daar zou dan 41 werkweken van 45 uur voor gewerkt moeten worden. Dat zijn dan 1476 uren, bijna 400 uren minder dan het CTG nu adviseert.
Het OMS was blij met dit advies van de commissie-Ginjaar. Het CTG meldt echter dat dit voorstel pakweg 500 miljoen euro per jaar meer zou kosten.
Een vast uurtarief voor specialistische hulp is nodig, omdat de zorgsector de komende jaren overstapt op een systeem waarbij een prijskaartje hangt aan iedere behandeling.
(ANP)