De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 16 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Theehuis Het Capitool
door brand verwoest

Van onze correspondent

   
 

'S-GRAVELAND - Een van de bekendste theehuizen van ons land, Het Capitool in 's Gravenland, is gisterochtend door brand verwoest. Het monumentale 19de-eeuwse gebouw, eigendom van de Vereniging Natuurmonumenten, deed tot begin 1990 wekelijks op zondagochtend dienst als buitenstudio van het gelijknamige televisieprogramma.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 30kb)
Twee zuilen resteren te midden van de enorme ravage die de brand bij voormalig theehuis en televisielocatie Het Capitool aanrichtte. (Foto: ANP)
Omwonenden waarschuwden rond 05.00 uur de politie toen ze wakker werden van een brandlucht. Toen de brandweer ter plaatse kwam, bleek het Capitool, dat geheel van hout was, niet meer te redden. De politie vermoedt dat het vuur een technische oorzaak heeft gehad. Er zijn geen sporen van brandstichting aangetroffen.

Volgens een woordvoerder van Natuurmonumenten stond het gebouw in de steigers wegens schilderwerkzaamheden. Afgelopen donderdag waren er voor het laatst werklieden binnen.

Het Capitool werd rond 1820 in neoklassieke stijl als theehuis gebouwd. De achthoekige tuintempel vormde een belangrijk onderdeel van het 19de-eeuwse landschapsontwerp. Kenmerkend waren de vier neoklassieke zuilen met het daarop rustende timpaan.

De brand is niet de eerste ramp die Het Capitool treft. Op 25 januari 1990 werd het gebouw op de voorgevel na volledig verwoest door een boom die bij een zware storm was omgeblazen. Net als toen is het ook nu de bedoeling dat het theehuis in originele staat wordt herbouwd, zo laat Natuurmonumenten weten.

De brand trok gisteren veel 'ramptoeristen' naar landgoed Schaep en Burgh. Onder hen Maartje van Weegen, die jarenlang vanuit het theehuis het televisieprogramma Het Capitool presenteerde. ,,Er hing hier mede door de prachtige natuur altijd een heele aparte sfeer, waardoor onze gasten zich meteen op hun gemak voelden", aldus de presentatrice. ,,De brand zorgt voor een treurige aanblik.''
 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 16 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.