EDINBURGH - De afgelopen dagen hebben de indruk gewekt dat er geen droog brood te verdienen is op de Engelse bouwmarkt. De dramatische aftocht van Ballast Nedam van de Britse bouwmarkt en de daarbij behorende voorzieningen van tientallen miljoenen euro's doen het ergste vrezen. Maar schijn bedriegt. Hollandsche Beton Groep (HBG) heeft juist zijn beste jaar ooit op de Britse eilanden achter de rug.

|
HBG heeft inmiddels ook eigen ambulances. (Foto: Friedlander)
|
De omzet van HBG op de Britse eilanden steeg naar een recordniveau van ruwweg €2,1 miljard. En de orderportefeuille van de infradivisie verdubbelde zelfs. Een helemaal eerlijke vergelijking is het niet. Ballast Nedam is slachtoffer geworden van de snoeiharde concurrentie in de traditionele Britse aannemerij.
De bouwer neemt sinds vorig jaar dan ook geen nieuwe werken meer aan in Groot-Brittannië. Op eentje na. Twee weken geleden is er een groot publiek-privaat project (pps) binnengehaald. Dat is een lucratieve groeimarkt waarop ook HBG inmiddels een sterke marktpositie heeft. Bestuursvoorzitter René Kottman van Ballast Nedam hoopt die portefeuille dan ook voor een mooie prijs te verkopen. Directeur Richard Fielder van HBG Construction liet vorige week al weten "voorzichtig begeerlijk een oogje te hebben" op de pps-activiteiten van Ballast Nedam.
Eenvoudigweg komt publiek-private samenwerking (pps) erop neer dat een bouwbedrijf een school, snelweg, gevangenis of ziekenhuis voor de overheid ontwerpt en bouwt. De overheid betaalt geen cent totdat het gebouw gebruiksklaar is. Vanaf dat moment gaat een 25- of 30-jarige betalingsregeling in. Die voorziet in de betaling van het ontwerp en de bouw. Daarnaast verplicht het de bouwer voor die periode allerlei onderhoudsdiensten voor zijn rekening te nemen, zoals beveiliging, catering en schoonmaakdiensten. Maar dus ook kinderopvang.
"Naast bouwer worden we facility manager", zegt HBG-directeur Fielder daarover. De Britse pps-markt groeit nog steeds. Zo staat nu al vast dat er de komende zes maanden ingetekend kan worden voor de bouw van dertien nieuwe ziekenhuizen. In Groot-Brittannië zijn momenteel al 25 pps-ziekenhuizen operationeel. "We weten inmiddels dus wel hoe we een ziekenhuis draaiende houden." Bijkomende taak voor HBG is hier het transport van patiënten. De bouwer heeft inmiddels eigen ambulances.
De pps-manier van werken beperkt zich tot nu toe tot de Britse markt. Uit geldgebrek begon de Britse regering tien jaar geleden het bedrijfsleven in te schakelen bij taken die van oudsher bij de overheid lagen. Inmiddels heeft pps zich in Groot-Brittannië ontwikkeld tot een volwassen contractvorm. Zo zijn de diensten die samenhangen met de pps-projecten, zoals de catering en de beveiliging, bij Ballast Nedam inmiddels goed voor een kwart van de Britse orderportefeuille.
Het succes van de pps-projecten is in Groot-Brittannië zelfs zo groot dat verschillende grote bouwers de 'pure' bouwactiviteiten achter zich lieten en zich concentreren op dienstverlening voor onderhoud en beheer. Diverse bouwers veranderden zelfs van naam. Het zorgde op de Londense beurs voor een run op deze aandelen.
De pps-projecten leveren namelijk ruwweg dubbel zo hoge winstmarges als de traditionele bouwactiviteiten. Bij HBG Construction zal over een paar jaar zo'n 30% van de omzet uit pps-projecten komen. "En dat wordt aanzienlijk meer over 10 jaar", belooft Fielder.