AMERSFOORT - VVD-leider Zalm heeft een groot aantal prominente VVD'ers in de Tweede Kamer op een pijnlijke manier gepasseerd voor een post in het kabinet om zo ruimte te maken voor jong talent.

|
Zalm (Foto: ANP)
|
Zo grijpen bekende Kamerleden als Cornielje, Hofstra, Rijpstra, Van Blerck en Voute naast de 'prijzen' en moeten ook de weinig succesvolle staatssecretarissen Van Hoof, Gijs de Vries en Monique de Vries weer definitief terug naar de Kamerbankjes.
Ook Frank de Grave keert net als collega-ministers Van Aartsen en Jorritsma niet terug in het kabinet, maar de defensieminister gaat als rechterhand van Zalm het vice-fractievoorzitterschap bekleden.
Nadat Zalm voor het weekeinde zijn uit vier ervaren mannen bestaande ministersploeg Remkes, Hoogervorst, Korthals en Kamp had rondgemaakt, koos de liberale voorman bij de bezetting van zijn vier staatssecretariaten voor een radicale vernieuwing.
Met de oud-JOVD-voorzitters Mark Rutte op Sociale Zaken en Anette Nijs op Onderwijs, Kamerlid Nicolai op Europese Zaken en de Leidse wethouder Melanie Schulz op Verkeer, kiest Zalm voor een nieuwe jonge generatie.
De VVD-leider erkende dat hij veel mensen heeft moeten teleurstellen. "Dit was eigenlijk het meest pijnlijke deel van de formatie. Veel teleurstellingen en in sommige gevallen doe je mensen zelfs onrecht", waarmee Zalm vooral op vice-fractievoorzitter en onderwijsspecialist Cornielje duidde.
Cornielje leek geknipt voor de post op Onderwijs, maar werd onder meer de dupe van het feit dat Zalm geen vrouwen voor het ministerschap wist te vinden. "Ik heb er wel degelijk een aantal aangezocht, maar ik kan het ook niet helpen als ze niet willen", aldus de liberale leider.
Volgens VVD-voorzitter Eenhoorn heeft Zalm terecht gekozen voor een investering in de toekomst. "Politiek is soms een hard bedrijf. Maar het domste wat een partij kan doen, is met de bewindspersonen binnen één generatie te blijven hangen."
Eenhoorn gaf gisteren tijdens de partijraad van de VVD in Amersfoort aan dat de liberalen na de dramatisch verlopen verkiezingen de band en de discussie met de leden moeten aanhalen.
Door meer invloed van de leden op bijvoorbeeld de kandidaatstelling kan de betrokkenheid worden vergroot.
Eenhoorn denkt daarbij onder meer aan het meer rechtstreeks kiezen van de politiekleider en het eventueel houden van voorverkiezingen bij de kandidaatstelling, die tijdens het najaarscongres van de liberalen in november tot definitieve besluiten moeten leiden.
Naast veel applaus voor de succesvolle formatieonderhandelingen van Zalm, kreeg de liberale bewindsman in Amersfoort ook kritiek. Zo vond een aantal leden dat de VVD in het nieuwe kabinet te weinig gezichtsbepalend zal zijn op het gebied van veiligheid, onderwijs en gezondheidszorg.