De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 15 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Herdenking slachtoffertjes
brandstichting

   
 

door Joan van den Dungen ROERMOND - De zes kinderen van het Roermondse probleemgezin Schouwenaar, die vrijdagnacht op afschuwelijke wijze om het leven kwamen bij de vuurzee in hun woning, zijn gistermorgen herdacht in een stampvolle Thomaskerk in Roermond. De Engelenmis werd naast familieleden, klasgenootjes, leraren, buurtbewoners en hulpverleners ook bijgewoond door het 9-jarige zusje Chayenna. Dit meisje blijft als enig kind over, omdat zij die bewuste nacht toevallig bij haar tante Anita mocht logeren. De kleine Chayenna, die het drama nog niet kan bevatten, werd tijdens de dienst ondersteund door haar opa en oma.

Haar vader, de 34-jarige vuilnisman Peter G. wordt vandaag voorgeleid. De Limburger werd tijdens de brand in de boeien geslagen na een korte vechtpartij met de politie, die hem wilde beletten de brandende woning binnen te gaan om zijn kroost te redden.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 27kb)
De 9-jarige Chayenna, het enig overgebleven kind van de familie Schouwenaar, kwam, begeleid door onder andere haar oma, naar de dienst in de kerk waar haar door de vuurzee omgekomen broertjes en zusjes werden herdacht. Het meisje sliep op de avond van de brand toevallig bij haar tante. (Foto: ANP)
Peter G. rende rond drie uur in de nacht naar zijn zwager, huisschilder Fred Sevenig om 1-1-2 te laten bellen. "Mijn huis staat in brand", gilde hij. Sevenig: "Peter had kort daarvoor bij ons Chinees gegeten. Francien wilde hem niet meer binnenlaten. Toen hij terugkwam riep hij: 'Ik zie niks meer'. Achteraf vermoed ik dat hij terpentine in zijn oog had gekregen." Volgens de zwager had de dronken Peter G. wel eerder rare streken uitgehaald en vaker gedreigd het huis in de fik te zullen steken.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (499x120, 12kb)
.
De woning stond in een mum van tijd in lichterlaaie. Zijn zes kinderen Davy (12), Pascal (11), Rowena (8), Sandeline (6), Robin (5) en Charissa (4) werden in hun slaap verrast. Moeder Francien raakte ernstig gewond aan haar rug, nadat zij in paniek uit het raam van de tweede verdieping sprong. De vrouw, die naast haar dochtertje Rowena op de bank sliep, is aanspreekbaar maar verkeert nog in shocktoestand.

Justitie vermoedt dat de Limburger de brand met opzet heeft gesticht. De man is inmiddels zesvoudige moord of doodslag op zijn kroost ten laste gelegd. Volgens zijn broer Theo moet Peter G. behalve ladderzat ook compleet buiten zinnen zijn geweest.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x340, 28kb)
De opa van de zes omgekomen kinderen uit Roermond wordt door een kennis van de familie ondersteund na de zeer emotionele herdekingsbijeenkomst in de Thomaskerk in Roermond. (Foto: ANP)
De politie kon gisteren pas starten met het technisch onderzoek in de volledig uitgebrande eengezinswoning aan de Jupiterstraat. Het team, dat bijgestaan wordt door experts van het Forensisch Laboratorium, kon eerder niet naar binnen omdat er nog te veel giftige gassen hingen. Afgelopen weekeinde werd ook sectie verricht op de volledig verkoolde lichaampjes. Onduidelijk is nog of de kinderen in hun bedjes zijn gevonden of dat zij nog hebben getracht de vuurzee te ontvluchten.

Inmiddels groeit uit de wijde omgeving de kritiek op het maatschappelijk werk, dat al jarenlang de deur plat liep bij het probleemgezin. Omwonenden zeggen het onbegrijpelijk te vinden dat er niet eerder resoluut ingegrepen is. Het paar, dat al langer grote financiële problemen had en onder curatele stond, zou volgens Peter's broer Theo alleen maar bij elkaar zijn gebleven voor de kinderen.

De Roermondse brandweer heeft veel steunbetuigingen van collega-korpsen ontvangen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 15 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.