De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 15 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Justitie overweegt
dwangvoeding Volkert

door Martijn Koolhoven en Ronald Veerman

   
 

AMSTERDAM - Justitie overweegt de verdachte moordenaar van Pim Fortuyn, Volkert van der G. (32), die vandaag de vierde dag van zijn hongerstaking ingaat, desnoods gedwongen te gaan voeden.

Vaststaat in ieder geval dat justitie niet zal ingaan op de eisen van Volkert die wil dat het cameratoezicht in zijn cel stopt en dat het licht uitgaat.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x282, 12kb)
Volkert van der G. (Foto: WFA HERMAN STOVER)
De dienst justitiële inrichtingen, die het beheer voert over de gevangenissen, heeft informatie ingewonnen bij haar medisch specialisten hoe de dwangmatige voeding in zijn werk zou moeten gaan. Gewoonlijk gebeurt dat via een infuus waarbij vloeibare voeding direct in de bloedbaan komt. Justitie wil kost wat kost voorkomen dat Volkert zichzelf doodhongert. Bronnen binnen deze dienst hebben dat dit weekeinde tegenover onze krant bevestigd.

In de geschiedenis van de Nederlandse detentie is gedwongen voeding uniek, het komt eigenlijk nooit voor dat een gevangene zich van het leven wil beroven door te stoppen met eten. In het buitenland zijn voorbeelden bekend van terroristen (IRA, Rote Armee Fraction) die in hongerstaking gingen.

De moordenaar van Pim Fortuyn leeft sinds afgelopen donderdag op water en kauwgom.

Volgens Justitie is het uitgesloten dat ze toegeeft aan de eisen van Volkert. Volgens justitie maakt hij zich druk over "een bedlampje", zo drukt een woordvoerder van justitie het uit. "Het regime waarin hij zit met licht op de cel is niets bijzonders. Ook andere gedetineerden die onder de nachtcontrole vallen, hebben dat. We hebben hem een ooglapje aangeboden wat hij over zijn ogen kan doen en dat heeft hij geaccepteerd."

Zijn hongerstaking is volgens zijn advocaten een protest tegen het permanente cameratoezicht in zijn cel en het feit dat het licht er 24 uur per dag brandt. Maar omdat justitie als de dood is dat Volkert zichzelf wat aandoet en de geheimen rond de moord op Fortuyn mee zijn graf inneemt, zijn de extra maatregelen volgens justitie noodzakelijk.

Hoewel ze zich intern voorbereidt op het scenario dat Volkert gedwongen voeding toegediend gaat krijgen, wil het ministerie van Justitie daar officieel nog niet van praten, maar een woordvoerder zegt wel: "Juridisch is het mogelijk om eventueel tot dwangvoeding over te gaan. Het is voor ons van belang dat hij zijn proces zal kunnen voeren."

Ook gisteren nam Volkert van der G. geen hap eten. Volgens zijn advocate B. Böhler heeft Van der G. donderdag voor het laatst voedsel tot zich genomen. Van der G. heeft volgens zijn advocaten het vermoeden dat het cameratoezicht en de permanente verlichting in zijn cel vooral zijn bedoeld om hem mentaal 'te breken'. Justitie bestrijdt dat met klem.

De milieuradicaal heeft nog steeds geen verklaring afgelegd. Minister Korthals (Justitie) heeft er vorige week vrijdag met een noodmaatregel voor gezorgd dat het permanente cameratoezicht gehandhaafd kan blijven. De Raad voor Strafrechtstoepassing had een dag daarvoor beslist dat de camera's weggehaald moesten worden omdat het toezicht niet volgens de wettelijke regels gebeurde. Eind komende week buigt een commissie van toezicht zich opnieuw over de bezwaren van de advocaten van Van der G. tegen de voortdurende cameraobservatie.

In de Tweede Kamer vinden CDA en LPF in ieder geval dat niet mag worden toegegeven aan de eisen van Van der G. "Het kan niet zo zijn dat hij door de hongerstaking extra rechten krijgt. Als hij volhoudt zal dwangvoeding moeten volgen", aldus CDA-Kamerlid Buma.

LPF'er Hoogendijk gaat nog een paar stappen verder: "Wat mij betreft zetten ze er nog een paar schijnwerpers bij", aldus de aanhanger van Fortuyn die zijn schouders ophaalt over eventuele dwangvoeding. "Dat maakt me echt niets uit, want ik zal er geen traan om laten als hij zijn hongerstaking niet overleeft."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 15 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.