De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 13 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Okken beleeft
deceptie in Rome

Van onze speciale verslaggever

   
 

ROME - Het Golden League-debuut van Arnoud Okken is uitgelopen op een deceptie. Het 20-jarige talent op de middenlange afstand trad gisteravond in Rome op de mijl (1609 meter) aan tegen wereldrecordhouder Hicham El Guerrouj. De Marokkaan won, bijna vanzelfsprekend, in 3.48,28 minuten. Okken daarentegen eindigde afgetekend als laatste: 4.07,52. Voor de Arnhemmer betekende het dit seizoen pas zijn derde nederlaag in twaalf wedstrijden.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 18kb)
Maurice Greene viert feest na zijn snelle tijd (9,89) op de 100 meter in Rome. (Foto: REUTERS)
Okken leerde in het Olympisch Stadion van Rome op hardhandige wijze dat wedstrijden in Kassel en Papendal van een geheel ander niveau zijn dan de grote Golden League-meetings. Vanaf de start kwam Okken in het spoor van El Guerrouj te lopen, maar het tempo van de regerend wereldrecordhouder lag voor hem veel te hoog. El Guerrouj had vooraf al aangekondigd hard te willen lopen. Gisteren trad namelijk de Marokkaanse koning Mohammed VI in het huwelijk. Het loopwonder uit Rabat was ook uitgenodigd voor het feest. "Maar ik moest hier lopen. Een wereldrecord zou een mooi cadeau zijn geweest. Ik heb mijn best gedaan", aldus El Guerrouj, die in Rome al tweemaal eerder een wereldrecord vestigde. In '98 liep hij sneller dan ooit op de 1500 meter (3.26,00), een jaar later schreef hij andermaal geschiedenis, ditmaal op de mijl (3.43,13). Okken, die dit jaar al tot driemaal toe olympisch kampioen Nils Schumann had verslagen, moest zijn snelle start bekopen met een laatste plaats. Kapot passeerde hij de streep.

Op de 800 meter, die verrassend in 1.45,25 door de Amerikaans kampioen David Krummenacker werd gewonnen, eindigde Okkens trainingsgenoot Bram Som als zesde. De 22-jarige atleet kwam in 1.45,94 over de streep. Vooraf had Som gehoopt op een snelle race, maar kwam wat dat betreft bedrogen uit. Hij zat na 600 meter bovendien enigszins opgesloten in een groepje, maar wist via een sterke laatste honderd meter alsnog een paar plaatsen op te schuiven. "Ik hou toch een voldaan gevoel aan deze wedstrijd over", zei Som, die met zijn persoonlijke record (1.43,98) de tweede plaats op de nationale ranglijst aller tijden inneemt. Vorige week beleefde Som nog een vervelend NK atletiek in Sittard. Op de 800 meter kwam hij toen na wat duw- en trekwerk ongelukkig ten val, waardoor Okken hem met speels gemak kon onttronen als nationaal kampioen. "Daar baalde ik ontzettend van", bekende Som, die een week daarvoor tijdens de Papendal Games ook al door Okken was afgetroefd. Bij die wedstrijd kon Som nog wel voldoening putten uit het feit dat hij in de eindsprint wel olympisch kampioen Nils Schumann wist voor te blijven. De Duitser ontbrak gisteren trouwens. Hij wenst zich in alle rust voor te bereiden op de EK atletiek in München.

Lieja Koeman-Tunks, de derde landgenoot die gisteravond in Rome acte de présence gaf, leverde haar beste prestatie van het seizoen. De Amsterdamse kogelstootster kwam in haar tweede poging tot een afstand van 18,47 meter. Ze was deze jaargang nog niet verder gekomen dan 18,33 meter. De competitie werd gewonnen door Astrid Kumbernuss (19,43) uit Duitsland.

Rome was de derde van zeven wedstrijden in de Golden League-cyclus. Atleten die op hun onderdeel ongeslagen weten te blijven, mogen aan het eind van de rit de jackpot van vijftig kilogram goud (ter waarde van circa €550.000) verdelen. Na de Grands Prix in Oslo en Parijs maakten nog liefst acht atleten aanspraak op de hoofdprijs. Gabriela Szabo was één van hen, maar de Roemeense liep in het Olympisch Stadion van Rome op de 5000 meter verrassend tegen haar eerste nederlaag van het seizoen aan. De Keniaanse Edith Masai won in 14.53,77 minuten, Szabo werd derde (14.55,48).

Robin Korving heeft deelname aan de EK in München (6 t/m 11 augustus) definitief uit zijn hoofd gezet. De atleet uit Heerhugowaard kampt met diverse blessures en is daarnaast volgens eigen zeggen hopeloos uit vorm. "Als ik nog aan wedstrijden toekom, dan is het waarschijnlijk pas in het naseizoen", aldus Korving. Vier jaar geleden, bij de vorige editie van de EK in Boedapest, was Korving nog verantwoordelijk voor de enige Nederlandse medaille. Hij veroverde destijds brons op de 110 meter horden. Onlangs werd bij onderzoek een scheefstand in zijn bekken geconstateerd. "Mijn bekken blijkt naar voren gedrukt te zijn, waardoor ik last kreeg van lies en rug. Het genezingsproces verloopt daardoor ook vrij traag", aldus Korving, die momenteel ook last heeft van een achillespeesblessure.

Een andere atleet die momenteel geplaagd wordt door blessureleed (een stressfractuur aan zijn scheenbeen) is Gert-Jan Liefers. De nationaal recordhouder op de 1500 meter keert dit weekeinde terug uit het Franse Font Romeu in de Pyreneeën, waar hij een alternatief trainingsprogramma afwerkte. Zijn deelname aan de EK lijkt niet in gevaar, maar de kans is klein dat hij voor aanvang van het evenement nog in wedstrijdverband zal uitkomen. Maandag zal hij onderzocht worden door sportarts Peter Vergouwen.

Uitslagen Rome. Golden League. Mannen: 100 m: 1. Greene (VSt) 9,89, 2. Montgomery (VSt) 9,94. 400 m: 1. Blackwood (Jam) 44,99, 2. Al-Shammari (Koe) 45,09. Kogelsl: 1. Astapkovitsj (WRu) 80,79 m, 2. Piskoenov (Oek) 80,47. 800 m: 1. Krommenacker (VSt) 1.45,25, 6. Som (Ned) 1.45,94.

Vrouwen: 100 m: 1. Jones (VSt) 10,89. 5000 m: 1. Masai (Ken) 14.53,77, 2. Adere (Eth) 14.54,46, 3. Szabo (Roe) 14.55,48. 100m h: 1. Devers (VSt) 12,51, 2. Foster (Jam) 12,55. 1500 m: Mutola (Moz). Kogel: 1. Kumbernuss (Dui) 19,43, 2. Cumba (Cub) 19,17, 4. Koeman (Ned) 18,47. Hinkstap: Huang (Chi) 14,47, Martine (Ita) 14,36.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 13 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.