BARCELONA - Spanje heeft drie fregatten gestuurd naar het piepkleine eilandje Perejil in de Straat van Gibraltar, dat donderdagavond is bezet door een Marokkaanse commando-eenheid. Op de 74 meter hoge top van de slechts 1600 vierkante meter grote rotspartij hesen twaalf Marokkaanse gendarmes twee vlaggen om de Marokkaanse soevereiniteit over de rotsige pukkel te claimen.
De slechts 1600 vierkante meter grote rotspartij. (Foto: EPA)
De bezetting werd bij toeval ontdekt door een patrouilleboot van de Spaanse Guardia Civil. Acht Spaanse politiemannen gingen aan land en sommeerden de Marokkanen de vlaggen en hun twee tentjes weer in te pakken. De Spanjaarden kregen echter te horen dat ze zich op Marokkaans grondgebied bevonden en kregen het consigne rechtsomkeert te maken. De Marokkaanse gendarmes dreigden zelfs gebruik te maken van hun vuurwapens en de Spanjaarden "per ongeluk" dood te schieten.
Spanje neemt de Marokkaanse actie bijzonder hoog op en heeft drie oorlogsbodems naar het eilandje gestuurd. In de Spaanse lezing maakt het piepkleine eilandje, dat sinds de jaren zestig onbewoond is en 6 mijl ten westen van de Spaanse enclave Ceuta ligt, historisch deel uit van het Spaanse territoir. Het eilandje Perejil (wat peterselie betekent) ligt op slechts 200 meter van de Marokkaanse kust.
Spanje claimt de soevereiniteit op basis van het verdrag van 1912 waarbij destijds met Frankrijk de grenzen van het toenmalige protectoraat werden afgebakend. Spanje wijst de Marokkaanse claims af, evenals het argument van Rabat dat de bezetting voortvloeit uit de Marokkaanse pogingen om "de clandestiene immigratie naar Spanje en het terrorisme in de Straat van Gibraltar het hoofd te bieden".
Ondanks het sturen van fregatten naar de Straat van Gibraltar probeert Spanje in eerste instantie het incident langs diplomatieke weg op te lossen. Maar een protestbrief naar de Marokkaanse ambassade heeft geen enkel effect gesorteerd.
Proviand
Het Marokkaanse commando schijnt voldoende proviand bij zich te hebben om de bezetting lange tijd vol te houden. Een tv-ploeg van de Spaanse zender TVE moest gisteren ijlings het hazenpad kiezen toen ze met hun bootje op Perejil aan land wilden gaan maar door een Marokkaans fregat werden weggejaagd.
In diplomatieke kringen wordt de Marokkaanse actie beschouwd als een uit de hand gelopen reactie op de militaire oefeningen van de Spaanse marine van twee weken geleden bij Alhucemas, een Spaanse landtong bij de Marokkaanse stad Al Hoceima.
Maar ondanks de beperkte omvang van de Marokkaanse actie, die een herhaling in miniatuur lijkt van de onbezonnen invasie door Argentinië van de Falkland-eilanden, is men in Spanje beducht dat de symbolische bezetting van het eilandje Perejil een diepere achtergrond heeft. En met name een voorbode is van een breder offensief van Marokko tegen alle Spaanse gebieden op en voor de Marokkaanse kust zoals de enclaves Ceuta en Melilla en de eilandengroep van de Chafarines. De woordvoerder van het Spaanse kabinet, minister Mariano Rajoy, erkende gisteren dat een Marokkaans patrouilleschip in de buurt van de Chafarines was gesignaleerd. De Spaanse regering heeft daarom het permanente militaire regiment op die archipel meteen versterkt.
Maar het geduld met wat men in Spanje "niet te tolereren Marokkaanse provocaties" noemt, begint langzaam maar zeker op te raken. Het gezaghebbende Madrileense dagblad El Pais opende gisteren op zijn website een enquête met de vraag of Spanje het conflict exclusief met diplomatieke middelen moet oplossen. Tweeënzeventig procent pleitte echter voor een gewapende oplossing om Marokko tot de orde te roepen.