DEN HAAG - De stichting Customer Support KPNQwest staakt vanavond om elf uur de steun aan het netwerk. De stichting, die bestaat uit een groep leveranciers waaronder KPN en energiebedrijven, houdt het netwerk al zes weken in stand door onder meer de overgebleven werknemers te betalen. Die waren al van plan om maandag delen van het netwerk af te sluiten.
De stichting stopt onder meer omdat de meeste klanten van KPNQwest een nieuwe dienstverlener hebben gevonden, het verkeer over het netwerk is daardoor sterk teruggelopen.
Verder hangt het stoppen van de steun direct samen met het lopende bod van KNP op de verbindingen in de Benelux en Duitsland. KPN stelt dat de banken en de curatoren nog steeds niet positief hebben gereageerd op het bod van het telecombedrijf.
KPN meent als enige te bieden op het West-Europese netwerk met een concurrerend bod. Het telecombedrijf is bovendien bereid een niet onbelangrijk deel van de bestaande verplichtingen van KPNQwest over te nemen.
Of het besluit van de stichting leidt tot een sluiting van het netwerk hangt nu af van curatoren en banken, stelt KPN.
Curator Jan van Apeldoorn waagde zich gisteren niet aan een uitspraak over hoe lang het netwerk eventueel nog in de lucht kon blijven. "We hebben van begin af aan gesteld dat we onze best zouden doen om het netwerk tot 1 juli in de lucht te houden. Dit in de hoop dat voor die tijd een koper voor het hele netwerk zou aandienen. Dat laatste is helaas niet gelukt. Elke dag dat het netwerk nu in de lucht blijft is pure winst." Volgens Apeldoorn hebben de curatoren wel positief op het bod van KPN gereageerd.
Als het netwerk is afgesloten, kost het erg veel geld en tijd om het opnieuw aan te sluiten. Dat is vooral een technische kwestie. Alle computers die het netwerk draaiende houden, moeten opnieuw worden ingesteld, zodat zij weer met elkaar kunnen communiceren. "Eigenlijk zijn de kilometers lange kabels dan geen stuiver meer waard", meent netwerkdirecteur Van der Klauw.
De Franse en Finse gedeelten van het failliete KPNQwest zijn inmiddels overgenomen door respectievelijk het Zweedse Telia en het Finse internetbedrijf Jippii.