De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 12 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Terugtocht Britse markt
kost Ballast vele miljoenen

   
 

EDINBURGH - Ogenschijnlijk leek er gistermiddag nog niets aan de hand. Langs de weg van het vliegveld van Edinburgh naar de Schotse hoofdstad staan nog trots de borden waarin een onlangs aangenomen bouwwerk van Ballast Nedam wordt aangekondigd. Maar schijn bedriegt. Vandaag kunnen de projectborden worden weggehaald. De Nederlandse bouwer trekt zich terug uit de Britse markt.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 24kb)
Analisten menen dat bestuursvoorzitter Kottman zijn conclusies moet trekken.
Analisten verwachten dat Ballast Nedam een gigantische voorziening bekend zal maken om de kosten op te vangen die met het vertrek samenhangen. "Als je je als bouwbedrijf wilt terugtrekken van een markt, ben je niet in één middag klaar", zegt analist Reinier Westeneng van SNS Securities. "Dat kost nogal wat."

Het zal moeilijk zijn voor Ballast Nedam om een koper te vinden voor de slecht renderende activiteiten in het zuiden van Engeland. Maar voor de lucratieve publiek-private projecten is mogelijk wel belangstelling. Die zouden zelfs in Nederlandse handen kunnen blijven. Directeur Richard Fielder van HBG Construction, gisteren in Edinburgh om een nieuwe opdracht binnen te halen, kan zich er wel wat bij voorstellen.

HBG zou een gokje kunnen wagen op de Britse markt. Want in tegenstelling tot Ballast Nedam doet HBG het er juist erg goed. De bouw- en vastgoedactiviteiten van HBG Construction realiseerden vorig jaar hogere bedrijfsopbrengsten dan ooit. Het Rijswijkse bedrijf mag zich inmiddels de derde bouwer van Groot-Brittannië noemen. Ballast Nedam faalt daarentegen.

Met het besluit om weg te gaan uit het Verenigd Koninkrijk stapt Ballast Nedam af van zijn beleid om twee thuismarkten te hebben. Zes jaar geleden zette het Nederlandse bedrijf er voor het eerst voet aan wal. Het werd nooit het verwachte succes.

Beleggers en analisten schrokken van de plannen. Tot vorige week leek het er allemaal zo rooskleurig uit te zien. In het drie maanden geleden verschenen jaarverslag over 2001 meldde de bouwer nog dat alle indicatoren voor de Britse bouwmarkt omhoog wezen.

Bestuursvoorzitter René Kottman van Ballast Nedam moet zich eens afvragen waar hij precies terecht is gekomen, sinds hij twee jaar geleden aantrad, zo vinden analisten. Over een periode van drie jaar (te rekenen vanaf Kottmans aantreden in 2000) zou er een gemiddelde groei van de winst per aandeel moeten worden behaald tussen 15 en 20%, zo heeft het bedrijf als doelstelling. De plannen werden nooit realiteit. Sterker nog: tijdens zijn bewind gingen drie winstwaarschuwingen de deur uit.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 12 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.