De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 12 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Minister Cem (BZ)
uit Turks kabinet

Van onze speciale verslaggever

   
 

Maarten van Aalderen ISTANBOEL - Na het aftreden gisteren van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Ismail Cem, bleef het broze kabinet van premier Ecevit een tweede klap bespaard. De belangrijkste minister van het kabinet, Kemal Dervis van Economische Zaken, bood zijn ontslag aan, maar trok dat even later weer in.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 16kb)
Ismail Cem (Foto: REUTERS)
Niemand minder dan president Ahmet Necdet Sezer weigerde het ontslag te aanvaarden. Het staatshoofd wilde pertinent dat de bewindsman aanbleef. Sezer oefende druk uit op premier Ecevit om Dervis, die partijloos is, koste wat het kost aan te houden.

Dervis, de vroegere vice-president van de Wereldbank, is als minister van Economische Zaken de belangrijkste bewindsman uit de regering Ecevit. Hij volgt trouw de normen op die door het IMF zijn gesteld om de Turkse economie uit de crisis te halen. De IMF heeft Turkije een lening van 16 miljard dollar gegeven, maar wil dat het land de juiste maatregelen neemt om uit het dal te komen.

De minister van Buitenlandse Zaken, Ismail Cem, is zowel uit de regering als uit Ecevits sociaal-democratische partij DSP gestapt. Hij staat, net als Dervis, bekend als een Europees gezinde politicus. Dankzij hem en zijn Griekse collega Papandreou zijn de betrekkingen tussen Griekenland en Turkije sterk verbeterd.

De wankele situatie van de regering Ecevit, waar inmiddels zeven ministers zijn opgestapt en meer dan 35 parlementariërs Ecevits DSP hebben verlaten, komt op dit moment zeer slecht uit voor Turkije.

Het land wil er alles aan doen om toe te treden tot de Europese Unie. De Cyprus-kwestie blijft nog steeds onopgelost, terwijl een aanval van de Verenigde Staten op Irak, dat aan Turkije grenst, nog slechts een kwestie van tijd lijkt. Verder probeert het land uit de economische crisis te geraken. Ook leiden de Turken op dit moment de internationale vredesmacht ISAF in Afghanistan.

Nieuwe partij

Iedereen vraagt zich af wat er zal gebeuren. Wanneer valt het kabinet Ecevit en wanneer zullen er verkiezingen worden gehouden? Turkse kranten melden dat politieke kopstukken aan een nieuwe partij werken, die uit de puinhopen van de huidige coalitie moet verrijzen.

De drie partijen die nu in de regering zitten staan volgens de opiniepeilingen op een groot verlies. Ecevits DSP zou niet eens de kiesdrempel halen.

Ismail Cem en de deze week aftreden vice-premier Özkan zouden aan een nieuwe hervormingsgezinde partij werken.

Een andere kwestie is dat volgens de verkiezingspeilingen de islamitische partij AKP van Erdogan verreweg de grootste partij zal worden. Maar een islamitische partij is in de seculiere staat Turkije verboden.

De voorzitter van Europese Commissie, Romano Prodi, heeft zijn bezoek aan Turkije, dat volgende week zou plaatsvinden, uitgesteld wegens de aanhoudende politieke crisis in het land.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 12 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.