De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 12 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Opgestapte ayatollah
legt onvrede Iran bloot

Van onze medewerker

   
 

Thomas Erdbrink TEHERAN - De vooraanstaande en hervormingsgezinde Iraanse ayatollah Jalaleddin Taheri heeft zijn ontslag ingediend en een zeer kritische open brief geschreven aan het Iraanse volk. "Ik kan de chaos in het land niet langer tolereren", liet de geestelijke weten. De overheid heeft de lokale kranten opgedragen niet over het pijnlijke onderwerp te schrijven.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (199x284, 7kb)
Ayatollah Taheri ..."fascisten"... (Foto: AP)
"Er is corruptie op alle niveaus in Iran", zei Taheri. Over de conservatieve knokploegen, die onder meer hardhandig toezien op de strikte kledingcode in Iran, zei de geestelijke dat het "fascisten" zijn "wiens navelstreng is verbonden met het centrum van de macht."

De ayatollah was dertig jaar lang de voorganger van het vrijdaggebed in Iraans tweede stad Isfahan. In deze hoge functie komen moskee en politiek samen. Het is nog nooit vertoond dat een geestelijke van zijn niveau ontslag neemt.

Taheri's actie - door velen beschouwd als een bom onder het establishment - brengt de onvrede van vele Iraanse geestelijken aan de oppervlakte. Als redenen voor zijn ontslag gaf Taheri "de misleiding, werkloosheid, inflatie, de enorme kloof tussen arm en rijk, omkoperij, het groeiende drugsgebruik, de incompetentie van de autoriteiten en het falen van de politiek."

De ayatollah zei "als een blad te trillen", als hij dacht aan "de beloftes van de revolutie 23 jaar geleden". De meerderheid van de geestelijken in de heilige Iraanse stad Qom stemde tijdens de laatste verkiezingen al voor de enige hervormingsgezinde kandidaat en huidige president Mohammad Khatami.

Verboden

De hervormingsgezinde krant 'Noruz' verscheen gisteren met lege stukken waar de verhalen over Taheri hadden moeten staan, uit protest tegen het verbod om te schrijven over de zaak 'uit nationale veiligheidsoverwegingen'. Bijna de helft van de Iraanse parlementsleden schreven een brief waarin ze hun steun betuigden aan de geestelijke.

Tegelijkertijd wordt een journalist voor het gerecht gesleept die heeft gezegd dat het land niet blindelings hun geestelijke leiders moet volgen. "Het is tijd voor een hervorming in de islam", meent Hasem Agajehri, die door de conservatieve geestelijken wordt vergeleken met de Britse schrijver Salman Rushdie, die in 1989 door ayatollah Khomeini ter dood werd veroordeeld.

Beide voorvallen geven aan dat de huidige positie van de geestelijken die de macht hebben, in gevaar is. Desondanks liet de conservatieve krant 'Keihaan' weten dat de uitspraken van de ayatollah niet serieus moeten worden genomen. Volgens de krant is de ayatollah seniel geworden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 12 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.