De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 12 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Hoogleraar zoekt operatiekamer
voor hazenlip-ingrepen

   
 

door Ina Eggink NIJMEGEN - De Nijmeegse hoogleraar plastische chirurgie professor dr. P. Spauwen is wanhopig op zoek naar een operatiekamer met bijbehorende anesthesisten om op korte termijn minimaal 50 kinderen met een schisis, oftewel een hazenlip, te kunnen helpen.

Als noodsprong heeft Spauwen in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde een advertentie geplaatst met een oproep om ruimte en menskracht beschikbaar te stellen. Het is volgens de plastisch chirurg voor het eerst dat op deze manier naar een oplossing wordt gezocht.

"De situatie is onhoudbaar. Ouders zijn volledig in paniek. Iedere week krijg ik brieven met de vraag waarom kinderen zo lang moeten wachten. Ook heb ik gillende ouders op het spreekuur als ze horen hoe lang hun kind moet wachten", aldus Spauwen.

De eerste operatie van zuigelingen met een schisis waarbij de spleet in de lip en het gehemelte wordt gesloten, wordt snel uitgevoerd. Daarna begint de ellende. "Dan zijn vervolgoperaties nodig, bijvoorbeeld om de spraak te verbeteren. Helaas geldt voor deze operaties een wachtlijst van één tot anderhalf jaar. Kinderen krijgen hierdoor een onnodige achterstand in hun ontwikkeling."

De zoektocht naar een operatiekamer is nog zonder resultaat gebleven. Wel hebben zich inmiddels twee anesthesisten en een verpleegkundige gemeld. Spauwen blijft hopen dat ziekenhuizen in de omgeving van Nijmegen wellicht een operatiekamer over hebben. "Er moeten ergens nog gaten in de capaciteit zijn."

Uitwijken naar Duitsland is geen optie. Dat is te veel gevraagd voor de kinderen en hun ouders, stelt hij. Het Nijmeegse ziekenhuis verricht sinds enkele weken wel hartoperaties in een Duits hospitaal omdat de wachttijden dermate opliepen dat patiënten de wachtlijst niet overleefden.

De hoogleraar wil naar eigen zeggen niet alleen de wachtlijst wegwerken, maar ook de vinger op de pijnlijke plek van de gezondheidszorg leggen. Hij doelt op het tekort aan personeel en capaciteit in de Nederlandse ziekenhuizen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 12 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.