De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 12 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Moeizaam akkoord over
verdeling van posten

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - CDA, de Lijst Pim Fortuyn (LPF) en de VVD hebben gisteren na urenlange onderhandelingen een moeizaam akkoord bereikt over de verdeling van de ministersposten en staatssecretariaten.

De LPF, die dagenlang bleef dwarsliggen over de kabinetsposten, krijgt nu een minister voor Vreemdelingenbeleid & Integratie op het departement van Justitie in plaats van een bewindsman voor Integratie op Binnenlandse Zaken.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 24kb)
CDA, de Lijst Pim Fortuyn (LPF) en de VVD hebben gisteren na urenlange onderhandelingen een moeizaam akkoord bereikt over de verdeling van de ministersposten en staatssecretariaten. (Foto: WFA DIRK HOL)
De VVD, die de staatssecretaris Asielzaken moest prijsgeven, mag nu de staatssecretaris voor Europese Zaken leveren die aanvankelijk in het pakket van de LPF zat. De staatssecretaris Landbouw, een post waarover eerder was besloten dat die kon worden opgeheven, zal van LPF-huize komen.

Jubelstemming

LPF-leider Herben, die onder zware druk van zijn fractie stond, zei gisteravond dat er nu 'definitief' overeenstemming is bereikt. Zijn fractie was na het akkoord zelfs in jubelstemming over de prestaties van Herben.

"Dit is een akkoord waar we allemaal achter kunnen staan. Het zijn moeilijke dagen geweest voor de LPF. Het was een kwestie van geven en nemen", aldus een opgeluchte Herben, die ook gisteren opnieuw heen en weer werd geslingerd tussen de onderhandelingstafel en zijn opstandige fractie.

"We hadden nu eenmaal bepaalde speerpunten, zoals veiligheid en zorg, en die halen we nu binnen. Over deze onderwerpen gingen de verkiezingen."

VVD-leider Zalm vindt dat zijn partij met een staatssecretaris Europese Zaken niet veel heeft hoeven inleveren. De liberale voorman was bereid om het door LPF fel begeerde Binnenlandse Zaken af te staan, maar eiste hiervoor van het CDA het ministerschap van Onderwijs terug. CDA'ster Van der Hoeven - zelf kandidate voor dit departement - blokkeerde die variant resoluut.

Vervolgens kwam een oud plan uit de la om Asielzaken en Integratie samen te voegen. De voormalige informateur Donner, die zelf minister van Justitie wordt, zag er tijdens de onderhandelingen over het regeerakkoord niets in, maar zowel Zalm als Herben waren hiervoor wel te porren. "Dit is een mooie formule, want een bewindsman is straks aanspreekbaar voor het hele vreemdelingenbeleid", reageerde Zalm.

De VVD-voorman liet er overigens geen misverstand over bestaan dat de staatssecretaris Openbare Orde en Veiligheid, die de LPF er woensdag al bij sprokkelde, een 'hulpje' is van de minister van Binnenlandse Zaken, die van VVD-huize zal zijn.

De LPF heeft voor deze functie ex-hoofdofficier van Justitie Jan-Wolther Wabeke op het oog. Wabeke, inmiddels ombudsman Verzekeringen, was in het verleden rechter en advocaat-generaal bij het gerechtshof in Den Haag.

De CDA-fractie wilde niet te veel toegeven aan de LPF en dreigde zelfs weer een zevende minister te eisen. De nieuwe staatssecretaris Ontwikkelingssamenwerking van het CDA mag zich buiten de landsgrenzen, net zoals de staatssecretaris Economische Zaken, minister noemen. Voor deze post heeft het jonge CDA-Kamerlid Joop Wijn de beste papieren. Hij mag wellicht de hele wereld gaan afreizen met handelsdelegaties.

Oud-commissaris van de Koningin Leemhuis-Stout heeft zich gisteren afgemeld bij VVD'er Zalm als kandidaat voor Volkshuisvesting. Dit is opnieuw een tegenslag voor Zalm, die eerder thesaurier-generaal Van Dijkhuizen 'nee' hoorde zeggen tegen Financiën.

VVD-Kamerlid en asielspecialist Henk Kamp wordt mogelijk de nieuwe minister van Defensie. Hans Hoogervorst is verzekerd van het ministerschap op Financiën. Staatssecretaris Remkes wordt minister op Binnenlandse Zaken.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 12 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.