De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 12 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  LPF wijst af, wijst
af en wijst weer af

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Wordt het slikken of stikken? Een akkoord of toch weer openbreken en moeizaam verder praten. Bijna de hele dag hield de LPF-fractie het zonnige Binnenhof gisteren in haar greep met het steeds opnieuw afwijzen van nieuwe voorstellen van formateur Balkenende.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 12kb)
Lachend lijken LPF-leden Varela en Wijnschenk met het eeuwenoude gebaar van de Romeinse keizers duidelijk te maken wat zij van het regeerakkoord vinden: Voor de leeuwen ermee. (Foto: HENK BOUWMAN)
Aan het eind van de middag bereikte het pandemonium dat LPF-leider Herben en zijn partijgenoten opvoerden zelfs een niet eerder vertoond hoogtepunt. Drie LPF-Tweede-Kamerleden, Varela, Eerdmans en Wijnschenk, voegden zich persoonlijk bij de onderhandelaars in het gebouw van de Eerste Kamer om namens de fractie alsnog de laatste eisen op tafel te leggen en uiteindelijk een definitief fiat te geven.

Ook Balkenende zag het eerder op de dag even bijna niet meer zitten toen de tussen de fractie en de onderhandelingstafel heen en weer pendelende LPF-leider Herben steeds maar weer terug kwam met nieuwe eisen en bezwaren van zijn opstandige partijgenoten en sprak van een 'moeilijke situatie'.

Terwijl de fracties van CDA en VVD in de loop van de ochtend zonder problemen akkoord gingen met de voorgestelde verdeling bleef de LPF een zware ministerspost eisen, bij voorkeur Binnenlandse Zaken.

Ondanks dat Herben het principe-akkoord vurig verdedigde voor zijn fractie werd zijn positie ondermijnd door partijgenoten die bleven roepen dat het 'te mager' en 'niet voldoende' was.

Democratie

De fractieleider leek als een loopjongen te worden teruggestuurd naar Balkenende, al ontkende Herben dat stellig: "Zie het maar als een stukje democratie binnen de LPF. Het is geen zwaktebod maar gewoon terugkoppelen bij de fractie."

Pas aan het eind van de middag wordt de stemming positiever als Herben zijn fractie vanaf het Binnenhof telefonisch de vorderingen meldt en het in de steigers staande ministerschap van Vreemdelingenzaken en Integratie.

De fractie spreekt bij monde van secretaris Eerdmans van "kleine stapjes vooruit" en ook hardliner en vice-fractievoorzitter Hoogendijk spreekt voor het eerst over vooruitgang.

Herben toonde zich aan het eind van de dag dan ook bijzonder ingenomen toen niet alleen een nieuw akkoord met VVD en CDA was bereikt, maar vooral ook nadat bleek dat zijn fractie definitief instemde.

Terwijl op het Binnenhof de eerste klanken van het North Sea Jazz-festival klinken verlaat Herben na zeven weken de onderhandelingstafel. De tevreden fractiegenoten lopen in zijn kielzog naar LPF-thuisbasis Hotel Des Indes. "We gaan een borrel drinken. De kandidaat-ministers bel ik later wel", lacht Herben.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 12 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.