De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 12 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Hormonenschandaal
breidt zich verder uit

   
 

door Patricia Boon en Jolande Westdorp AMSTERDAM/TURNHOUT - Het hormonenschandaal in de consumptie-industrie breidt zich nog altijd uit naar andere sectoren en landen. Ook fabrikanten van softijs zouden met verboden groeihormonen besmette glucosesiroop hebben afgenomen van het door Nederlanders geleide bedrijf Bioland in België.

De Belgische justitie bevestigt ook die mogelijkheid te onderzoeken. Volgens het OM in Turnhout staat inmiddels vast dat in eerder bij Bioland genomen monsters 'vrij hoge concentraties' van de hormonen mpa en Estradiol zijn aangetroffen.

Tijdens een spoedvergadering op het parket van Turnhout is het onderzoek in samenwerking met justitie in Den Bosch en de AID gisteren verder gestroomlijnd. Met een officieel rechtshulpverzoek aan ons land willen de Belgische autoriteiten straks inzage in onderzoeksdossiers en verhoren van meer verdachten.

Twee voormalige directeuren van Profarm in Veghel, Cor Vaes (49) en Frans Nabuurs (43) staan op de lijst om te worden gehoord. Tot het faillissement van Bioland in mei dit jaar hebben beide Nederlanders zaken gedaan met de vorige week opgepakte directeur Henk van Vught en zijn nog altijd spoorloze broer Huub.

Vaes en Nabuurs - die in Aarle-Rixtel onder meer groothandelsbedrijven in veevoeder en producten voor de voedingsindustrie hebben - ontkennen via hun zegsman besmet stroop te hebben afgenomen bij Bioland. Over hun zakelijk verkeer met het bedrijf willen zij niets kwijt.

Volgens minister Brinkhorst (Landbouw) is de mpa-crisis onder controle. Dat schreef hij gisteren in een brief aan eurocommissaris Byrne (Volksgezondheid). Brinkhorst zegt dat alle partijen mpa in beeld zijn gebracht.

De Europese Commissie is daar echter niet gerust op. Gisteren verklaarde een woordvoerder dat ongeveer 3000 levende varkens van Nederlandse, geblokkeerde bedrijven zijn vervoerd naar Frankrijk, Italië en Spanje.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 12 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.