De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 12 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Overval veelal gepaard
met grof geweld

   
 

door Tjerk de Vries AMSTERDAM - Doordat woningen steeds beter beveiligd worden en inbrekers moeilijker binnen kunnen komen, zoeken criminelen nu naar andere - vaak keiharde - middelen om huisraad te bemachtigen.

Zo komen steeds vaker zogenaamde klusjesmensen of andere 'werklui' aan de deur bij potentiële slachtoffers om op die manier de huizen binnen te dringen. Maar ook het aantal (gewapende) overvallen op woningen is in Amsterdam vorig jaar drastisch gestegen.

Hoewel de politie in de hoofdstad ontkent dat er sprake is van een nieuwe trend, spreken de cijfers duidelijke taal. Werden in 2000 nog 79 bewoners thuis verrast door (gewapende) overvallers, vorig jaar was dat aantal gestegen tot 96. Veelal zou dit gebeuren om autosleutels te stelen van een dure auto die voor de deur of in de garage staat.

In Opmeer (Noord-Holland) zijn criminelen onlangs met een smoes een 55-plus flat, (met het Politiekeurmerk Veilig Wonen) binnengedrongen en hebben daar vervolgens een garagebox met grof geweld geplunderd. Onder meer een Harley Davidson-motor werd gestolen.

De politiezegt uiterst alert op deze misdrijven te zijn, "omdat dergelijke gebeurtenissen een grote impact hebben op de slachtoffers," aldus de politie in de hoofdstad.

De overvallen op woningen worden als zeer traumatisch voor het slachtoffer gezien. Het slachtoffer wordt in een omgeving waar hij of zij zich veilig acht, plotseling geconfronteerd met veel geweld en niet zelden met vuurwapens. Ook worden de slachtoffers regelmatig geboeid of vastgebonden achtergelaten. De overvallen op woningen worden ook dikwijls gepleegd door criminelen die iets te vereffenen hebben met andere criminelen en daarvoor op 'huisbezoek' gaan.

Smoezenmakers

In Rotterdam zegt men niet opvallend veel woningovervallen te hebben, maar is men wel zeer bekend met het fenomeen dat men in de Havenstad 'smoezenmakers' noemt. "Vooral bij oudere mensen komen zogenaamde werklui of 'nieuwe buren' langs om op die manier de woning binnen te komen," zegt Ger de Jong. "Dat gebeurt met enige regelmaat en we waarschuwen mensen dan ook continu: 'Vertrouw niet alles'. Rotterdam heeft geen gegevens beschikbaar over het aantal inbraken.

Met de woninginbraken gaat het, door de betere beveiligingsmaatregelen, in Amsterdam de goede kant op. Vorig jaar werd in 7.851 huizen ingebroken, tegen 8.580 het jaar ervoor. De daling van 8,5% overtrof zelfs de verwachtingen van de politie, die had gerekend op 8000 inbraken. Het inbraakrisico is in de hoofdstad gedaald van 1.96% tot 1.86%.

Ook politiemensen zelf geven echter toe dat het oplossen van een probleem vaak leidt tot het ontstaan van een ander probleem. "Maar dat hou je altijd," zegt een woordvoerder.

Trend

In Den Haag weet men niet of het aantal overvallen op woningen sterk is gestegen, maar de Hofstad is dan ook, tegen de landelijke trend in, wel een stad waar het aantal woninginbraken omhoog is gegaan van 6936 in 2000 naar 6941 vorig jaar.

Deze zomerperiode staan veel huizen leeg en lopen de eigenaren een verhoogd risico op inbraak.

Volgens politiewoordvoerder Cees Rameau van Amsterdam zijn de mensen tegenwoordig beter voorbereid op de vakantieperiode, zodat de echte piek in het aantal inbraken vooralsnog uitblijft. "Wij geven ook tips en de mensen houden zich daar veelal goed aan. Zorg ervoor dat je huis er niet steeds hetzelfde uitziet, regel verlichting die aanspringt, waarschuw de buren dat ze de post weghalen. Dat soort dingen. En het werkt."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 12 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.