AMSTERDAM - Niek Hoek, bestuursvoorzitter van bankverzekeraar Delta Lloyd, waarschuwt het beoogde kabinet Balkenende voor 'Japanse toestanden' als het volhardt in voor zijn branche onvriendelijke maatregelen, zoals het schrappen van de basisaftrek voor lijfrenteverzekeringen. Hoek voorspelt dat vooral kleinere levensverzekeraars die afhankelijk zijn van de betrokken particuliere markt, het de komende jaren knap lastig gaan krijgen. "Ook ons eigen Ohra krijgt hier een tik van."
|
Kleine levensverzekeraars wachten zware tijden, voorspelt pensioenreus Delta Lloyd. (Foto: PETER-VINCENT SCHULD)
|
Over de toekomst van Delta Lloyd zelf maakt topman Niek Hoek zich geen zorgen. "We behoren tot de top-drie van pensioenverzekeraars in Nederland en over de premiegroei in deze collectieve oudedagsvoorzieningen zijn we buitengewoon tevreden. Moeilijke tijden breken daarentegen aan voor de kleine levensverzekeraars die momenteel vooral afhankelijk zijn van particuliere polishouders", aldus Hoek. Ook voor adviesbureaus die zich op de lijfrentemarkt hebben gespecialiseerd houdt hij zijn hart vast. "Ik voorspel dat ruim een kwart daarvan zal omvallen."
"De overheid moet niet in de richting van Japanse toestanden willen, waar het economisch tij mede negatief beïnvloed wordt door zwakke levensverzekeraars. In ons land zijn verzekeringsconcerns nog sterk. Maar de trend die nu wordt ingezet is allesbehalve gezond. Beleggingsinkomsten vallen al enkele jaren tegen en elkaar opvolgende overheidsmaatregelen maken verzekeraars het leven moeilijk. Alleen de politiek lijkt zich dat niet te beseffen."
Welvarende levensverzekeringsmaatschappijen zijn gunstig voor de economie van een land, meent Hoek. "Ze leveren besparingen op voor de lange termijn. Inkomsten die de overheid nu misloopt door de fiscale behandeling van verzekeringen stromen in een later stadium weer terug. Bovendien is het in de vergrijzende samenleving verstandig om vroeg te beginnen met het opzij leggen van geld voor later."
De bestuursvoorzitter van Delta Lloyd geeft toe dat de verzekeringsbranche de huidige maatregelen voor een deel over zichzelf heeft afgeroepen. "We hebben te lang en te luidruchtig op het fiscale aspect van dergelijke producten gehamerd. Als je de bergen papier zag die bij de mensen thuis op de mat belandden: alles wees op de belastingvoordelen." Hoek vermoedt dat verzekeraars als gevolg daarvan nu niet meer in staat zijn om hun noodkreet door te laten dringen tot de politiek.
Delta Lloyd, onderdeel van het Britse verzekeringsconcern Aviva (voorheen CGNU), lijkt in haar koers alvast rekening te houden met tegenvallende resultaten in de levenbranche. Waar tot voor kort vooral de nadruk werd gelegd op de levenactiviteiten van het concern, bestempelt het nu ook het ziektekostenbedrijf (met name het voormalige Nuts) en de schadeverzekeringstak nadrukkelijk als kernactiviteiten. "We zijn de tweede brandverzekeraar van Nederland en voeren de markt aan met onder meer technische verzekeringen", aldus Hoek. Ook gaat Delta Lloyd met het oog op kostenbesparing de administratieve afhandeling (de zogeheten 'backoffice') van de diverse werkmaatschappijen samenvoegen. Eind dit jaar wordt begonnen met de sector schadeverzekeringen. Die verhuist naar Ohra in Arnhem.