De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 9 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Leiding Enron faalde bij
aanpak riskante accountants-
praktijken

   
 

WASHINGTON - Rapporteurs van de Amerikaanse Senaat stellen in hun meest recente rapportage dat leidinggevenden van Enron weet hadden van de riskante accountantspraktijken van de energiereus.

Het rapport is mede gebaseerd op de getuigenissen van directeuren van Enron, zoals die eerder dit jaar afgelegd zijn. Maar een nieuw aspect betreft hun rol in de ondergang van Enron. Ze worden direct verantwoordelijk gehouden voor de cash drain die het gevolg was van de excessieve vergoedingen die de top van het bedrijf opstreek. Ook maakt het rapport melding van het falen van de directie het "misbruik" door de voormalige voorzitter Kenneth Lay van een door het bedrijf betaalde kredietlijn te stoppen. In 2000, toen Enron een nettowinst behaalde van $975 miljoen, betaalde het in totaal $750 miljoen aan vergoedingen uit aan de top, waarvan Lay alleen al $140 miljoen incasseerde. Ook de belangenverstrengeling binnen de top wordt gehekeld, zoals bijvoorbeeld die van de voormalige financieel topman Andrew Fastow, die betrokken was bij transacties ten eigen bate die Enron miljoenen dollars gekost hebben.

Voorzitter Carl Levin van het onderzoekscomité van de Senaat stelt dat de Raad van Toezicht "schrikbarend veel van wat gebeurde door de vingers zag. Daarvoor kunnen ze hun verantwoordelijkheid niet afschuiven."

Raadsman W. Neil Eggleston van de beschuldigde leidinggevenden noemt het rapport deels "een unfaire en ongegronde kenschetsing van feiten om op het vooraf vastgestelde resultaat uit te komen." Volgens de advocaat geeft het rapport terecht aan dat de Raad van Bestuur "misleid en gedesinformeerd werd", terwijl daarnaast de externe accountant Arthur Andersen goedkeuring hechtte aan de boekhoudkundige praktijken.

Wat de kredietfaciliteit van Lay betreft zegt Eggleston dat de directie steeds een vinger aan de pols hield aangaande de manier waarop de topman er gebruik van maakte. Volgens het rapport nam de voormalige topman in de ochtenduren geld op, waarna hij later op de dag aandelen verkocht om de lening weer af te lossen. Die aandelentransacties hoefde Lay niet te melden omdat de opbrengst bedoeld was om een lening terug te betalen. "De kredietfaciliteit werd gebruikt om aandelen te verkopen zonder dat te melden", aldus Eggleston. Hij noemt dit "misbruik van de kredietfaciliteit."

Intussen kondigde Billy Tauzin, voorzitter van het House Energy and Commerce Committee aan dat deze commissie de boekhouding gaat onderzoeken van dertien bedrijven die genoemd worden in verband met boekhoudkundige schandalen, waaronder Enron.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 9 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.