De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 9 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Palestijnse ondernemer
met rug tegen de muur
Het is bloedheet en midden op de dag, maar toch stroomt het zwembad in het 'Olive Tree Tourist Village' binnen tien minuten leeg. Het Israëlische uitgaansverbod dat van tien tot twee uur was opgeheven, gaat weer in voor de inwoners van het Palestijnse Beit Jala. Niemand wil het risico lopen ingerekend te worden wegens een bezoek aan het zwembad.
De Israëlische bezettingen en andere militaire acties hebben er voor gezorgd dat van elders op de Westoever niemand meer een reisje naar het waterpark onderneemt. Eigenaar Jad Zedan staat met zijn rug tegen de muur. Samen met zijn drie broers heeft hij een kleine 4 miljoen euro gestoken in het zwemparadijs en de andere attracties, zoals een restaurant, disco, mini-kartbaan, klein hotel en amusementshal.
Veel van dat geld heeft hij nog niet teruggezien. Twee maanden na de opening begon de Al Aksa Intifada en bleven niet alleen de toeristen, maar ook de Palestijnse bewoners van Jeruzalem, zijn belangrijkste 'markt', weg.
Lurkend aan het plaatselijke Taybeh-biertje verzucht de van een Amerikaans paspoort voorziene Zedan dat als hij alles van tevoren had geweten, hij lekker als hotelmanager in de VS was blijven werken. Een weg terug is er echter niet, zolang de miljoen euro schuld aan de Palestijnse bank niet is afbetaald.
"En denk niet dat die enig begrip voor de situatie heeft. Elke dag hangen bankmedewerkers aan de lijn met de vraag wanneer ze hun geld terugkrijgen. Zelfs als er een uitgaansverbod is. Hoe denken ze dat ik aan klanten kan komen? Van een Palestijnse bank had ik meer begrip verwacht."
Het lastige van een zwembad is dat het, zelfs als er geen bezoekers komen, onderhoud vergt. "Alleen aan schoonmaakmiddel ben ik per seizoen al 2050 euro kwijt", zegt Zedan.

   
 

door Frank van Vliet BEIT JALA - Korting

Hij legt het verhaal bijna iedere dag uit aan bezoekers die klagen over de toegangsprijs. Inwoners van het nabijgelegen Dahaisja vluchtelingenkamp krijgen door de week al de helft korting. Dat is niet voor alle bewoners genoeg. "Soms komen ze met zestig man tegelijk en willen ze voor niets naar binnen. Ik ben dan volgens hen geen goede Palestijn en zij hebben het al zo ellendig. Dat is waar, maar ze vergeten dat ik ook moet overleven."

Zedan heeft daarom plaatselijke politieagenten ingehuurd die als lijfwachten voor de deur staan. Zo schnabbelen die ook wat bij. Er was voor vandaag (zondag) een topdrukte verwacht, maar het bad is halfvol. Beit Jala heeft net twee dagen totaal uitgaansverbod achter de rug en de bewoners zijn vooral bezig boodschappen te doen. Daarnaast zijn er veel huwelijken te voltrekken binnen de korte tijd dat er bewegingsvrijheid is.

De familie Bahnan is druk bezig de handdoeken en de resten van de meegebrachte etenswaren in te pakken. Vader Jozef zegt speciaal voor zijn kinderen hier te komen.

"Ik schaam me eigenlijk om in deze moeilijke tijden in een amusementspark te zijn, maar de kinderen hebben het echt nodig. De hele week zitten ze thuis, ze kunnen niet naar school en vriendjes die een straat verderop wonen hebben ze ook al een tijdje niet gezien. Dit is het enige wat ik ze kan bieden."

Hoelang hij zijn drie kinderen het uitje nog kan gunnen is maar de vraag. De Palestijn, die in het aanpalende Bethlehem in de toerismesector werkte, heeft al twee jaar geen baan meer. Toeristen zijn even zeldzaam als regen in de woestijn. Het einde van de bankrekening komt in zicht en een bezoek aan het zwembad is duur, zo'n zeven euro voor een volwassene en 4 euro per kind.

De zwembadeigenaar kent de verhalen. Zijn hoop is gevestigd op betere tijden. "Dan betaal ik mijn schuld razendsnel af. Voor de Intifada hadden we hier tien bussen per dag, zelfs Israëli's zwommen hier. Echt, dan ben ik zo uit de problemen." Hij kijkt er bij alsof hij het werkelijk gelooft en relativeert zichzelf dan: "je moet optimistisch blijven".




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 9 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.