door Frank van Vliet BEIT JALA - Korting
Hij legt het verhaal bijna iedere dag uit aan bezoekers die klagen over de toegangsprijs. Inwoners van het nabijgelegen Dahaisja vluchtelingenkamp krijgen door de week al de helft korting. Dat is niet voor alle bewoners genoeg. "Soms komen ze met zestig man tegelijk en willen ze voor niets naar binnen. Ik ben dan volgens hen geen goede Palestijn en zij hebben het al zo ellendig. Dat is waar, maar ze vergeten dat ik ook moet overleven."
Zedan heeft daarom plaatselijke politieagenten ingehuurd die als lijfwachten voor de deur staan. Zo schnabbelen die ook wat bij. Er was voor vandaag (zondag) een topdrukte verwacht, maar het bad is halfvol. Beit Jala heeft net twee dagen totaal uitgaansverbod achter de rug en de bewoners zijn vooral bezig boodschappen te doen. Daarnaast zijn er veel huwelijken te voltrekken binnen de korte tijd dat er bewegingsvrijheid is.
De familie Bahnan is druk bezig de handdoeken en de resten van de meegebrachte etenswaren in te pakken. Vader Jozef zegt speciaal voor zijn kinderen hier te komen.
"Ik schaam me eigenlijk om in deze moeilijke tijden in een amusementspark te zijn, maar de kinderen hebben het echt nodig. De hele week zitten ze thuis, ze kunnen niet naar school en vriendjes die een straat verderop wonen hebben ze ook al een tijdje niet gezien. Dit is het enige wat ik ze kan bieden."
Hoelang hij zijn drie kinderen het uitje nog kan gunnen is maar de vraag. De Palestijn, die in het aanpalende Bethlehem in de toerismesector werkte, heeft al twee jaar geen baan meer. Toeristen zijn even zeldzaam als regen in de woestijn. Het einde van de bankrekening komt in zicht en een bezoek aan het zwembad is duur, zo'n zeven euro voor een volwassene en 4 euro per kind.
De zwembadeigenaar kent de verhalen. Zijn hoop is gevestigd op betere tijden. "Dan betaal ik mijn schuld razendsnel af. Voor de Intifada hadden we hier tien bussen per dag, zelfs Israëli's zwommen hier. Echt, dan ben ik zo uit de problemen." Hij kijkt er bij alsof hij het werkelijk gelooft en relativeert zichzelf dan: "je moet optimistisch blijven".