De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 9 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  'Ierse angst over
kipfilets onterecht'

Van een onzer verslaggeefsters

   
 

ZOETERMEER - De ophef in Ierland over de bewerking van kipfilets met rund- en varkensvleesproducten door Nederlandse bedrijven is onterecht. Volgens de Keuringdienst van Waren en het Productschap Vee Vlees en Eieren (PVE) is er iets fout gegaan met het labelen van de kipfilets: het vlees is bewerkt, terwijl dat niet op het etiket staat vermeld. Er is echter niets met het vlees aan de hand, aldus de PVE.

De Ierse voedselautoriteit FSAI ontdekte in mei dat meer dan de helft van de onderzochte kippen dna bevatte dat niet door de ingrediënten op het etiket kon worden verklaard. De meeste kippen bevatten rundvleeseiwit, maar een aantal kippen bleek ook te zijn behandeld met proteïnen van varkensvlees.

Het bewerken van kipfilets kent vele varianten. Het bewerken gebeurt om het vlees mals te houden of er meer smaak aan te geven. Dit wordt onder meer gedaan door het een en ander in te spuiten, er iets onder hoge druk in te persen of door de kipfilets te laten weken in baden. Bewerkte kipfilets kunnen met van alles zijn behandeld, bijvoorbeeld met bouillon of kruiden.

In het geval van de omstreden kipfilets ging het om een 'cocktail' van marinade-achtige stoffen of bindmiddelen. Het is een veilig en toegestaan procédé. Voorwaarde is wel dat op het etiket komt te staan wat er met de kip is gebeurd en daar schort het nu net aan.

De FSAI benadrukt dat er geen groot gevaar bestaat voor de volksgezondheid, maar wijst op mogelijke allergische reacties. Bovendien verwacht de dienst onrust bij religieuze groepen die geen varkensvlees willen eten en het op deze manier toch binnenkrijgen.

De omstreden kipfilets zouden afkomstig zijn van drie bedrijven in Nederland waar dit speciale procédé plaatsvindt: Lelie, Vrieskoop en De Kippenhof. De kipfilets komen uit Thailand en Brazilië.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 9 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.