ZOETERMEER - De ophef in Ierland over de bewerking van kipfilets met rund- en varkensvleesproducten door Nederlandse bedrijven is onterecht. Volgens de Keuringdienst van Waren en het Productschap Vee Vlees en Eieren (PVE) is er iets fout gegaan met het labelen van de kipfilets: het vlees is bewerkt, terwijl dat niet op het etiket staat vermeld. Er is echter niets met het vlees aan de hand, aldus de PVE.
De Ierse voedselautoriteit FSAI ontdekte in mei dat meer dan de helft van de onderzochte kippen dna bevatte dat niet door de ingrediënten op het etiket kon worden verklaard. De meeste kippen bevatten rundvleeseiwit, maar een aantal kippen bleek ook te zijn behandeld met proteïnen van varkensvlees.
Het bewerken van kipfilets kent vele varianten. Het bewerken gebeurt om het vlees mals te houden of er meer smaak aan te geven. Dit wordt onder meer gedaan door het een en ander in te spuiten, er iets onder hoge druk in te persen of door de kipfilets te laten weken in baden. Bewerkte kipfilets kunnen met van alles zijn behandeld, bijvoorbeeld met bouillon of kruiden.
In het geval van de omstreden kipfilets ging het om een 'cocktail' van marinade-achtige stoffen of bindmiddelen. Het is een veilig en toegestaan procédé. Voorwaarde is wel dat op het etiket komt te staan wat er met de kip is gebeurd en daar schort het nu net aan.
De FSAI benadrukt dat er geen groot gevaar bestaat voor de volksgezondheid, maar wijst op mogelijke allergische reacties. Bovendien verwacht de dienst onrust bij religieuze groepen die geen varkensvlees willen eten en het op deze manier toch binnenkrijgen.
De omstreden kipfilets zouden afkomstig zijn van drie bedrijven in Nederland waar dit speciale procédé plaatsvindt: Lelie, Vrieskoop en De Kippenhof. De kipfilets komen uit Thailand en Brazilië.