door Menzo Willems WERKENDAM - Het 19e-eeuwse Fort Altena bij het Brabantse Werkendam, een van de mooiste bolwerken van de Hollandse Waterlinie, is het middelpunt van een oorlog tussen ambtenaren en monumentenbeschermers.
De liefhebbers van de karakteristieke vesting trekken ten strijde tegen een ambtelijke 'stuurgroep' die zij ervan verdenken van het prachtige bolwerk, dat tegen de A27 aanligt, een wegrestaurant te willen maken.
"Ze willen een van de laatste mooie forten van de Hollandse Waterlinie gewoon verkwanselen aan de commercie", briest voorzitter Hans IJsselstijn van Stichting Monumenta Historica. "En dat terwijl cultuurstaatssecretaris Rick van der Ploeg net bij de Unesco een verzoek heeft gedaan om alle forten van de Hollandse Waterlinie tot werelderfgoed te verklaren."
De Hagenaar, die klaagt dat veel bolwerken van de Hollandse Waterlinie staan te verkommeren, vindt dat Fort Altena een culturele functie moet krijgen, zoals een museum.
De gemeente Werkendam, die in de stuurgroep is vertegenwoordigd, ontkent met klem dat het fort een wegrestaurant wordt. "Er komt een vergaderruimte in met beperkte horecavoorzieningen", aldus een gemeentewoordvoerder. "Het wordt heus geen Van der Valk of zo. We verkopen het fort niet. Het blijft in handen van de overheid."
De Hollandse Waterlinie is een verdedigingslinie van tientallen forten die stamt uit 1849. De unieke rij bolwerken loopt van Amsterdam tot aan de Biesbosch.