UTRECHT - De universitaire opleiding kunstmatige intelligentie (ki) blijkt voor veel studenten te moeilijk. Na drie jaar heeft pas de helft van de studenten het propedeuse-examen gehaald.
Van de zes universiteiten waar het vak kunstmatige intelligentie kan worden gestudeerd, behaalt alleen de Universiteit Maastricht met projectmatig leren een redelijk rendement. Dat blijkt na een visitatieronde door de VSNU, de Vereniging Samenwerkende Nederlandse Universiteiten.
Van de studenten die na drie jaar hun propedeuse hebben gehaald, heeft na acht jaar slechts 52% de definitieve eindstreep gehaald. Het aantal studiestakers is daarmee met zo'n 75% ongemeen hoog. Dat heeft niet alleen met de moeilijkheidsgraad van de studie te maken. Veel bedrijven uit de it-industrie doen hun uiterste best nog niet afgestudeerde ki'ers binnen de poort te lokken.
Komt een bijwerkende student binnen hun vesting, dan schiet afstuderen er vaak bij in. Deze zogenoemde 'groene pluk' wordt door de universiteiten met lede ogen aangezien. Zij ontvangen een premie voor iedere afstudeerder. Worden studenten met de bul praktisch in handen weggelokt, dan loopt de universiteit duizenden euro's mis.
Het vak ki ligt op het snijvlak van psychologie, filosofie en informatica en vraagt een goed vermogen tot abstract en formeel denken. Het vak is een echte bètastudie, maar in tegenstelling tot de aversie die meisjes tot overige bètastudies voelen, trekt ki relatief veel vrouwen. De visitatiecommissie concludeerde dat de ki-opleidingen er kennelijk in geslaagd zijn 'het nerd-imago' te vermijden.
De groep studenten die wel slaagt, doet er gemiddeld anderhalf jaar langer over dan de vier jaar die er voor staat. Het grote aantal bijbanen onder de studenten is daar vooral debet aan.