De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 9 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Amsterdamse taxi
schreeuwend duur

   
 

door Nathan Vos AMSTERDAM - Amsterdam is, vergeleken met andere steden in de Europese Unie, het afgelopen jaar weer een stuk duurder geworden. De hoofdstad steeg van de elfde naar de negende plek in de top-20 van prijzige EU-steden, maar blijft nog wel op veilige afstand van koploper Londen. Zelfs wereldwijd vergeleken blijken de Amsterdamse taxi's schreeuwend duur.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (194x300, 19kb)

Dat blijkt uit het onderzoek naar de kosten van het levensonderhoud dat het consultancybureau Mercer elk jaar uitvoert. Hongkong is dit jaar 's werelds duurste stad, gevolge door respectievelijk Moskou en Tokio. Van de 144 onderzochte steden is Johannesburg (Zuid-Afrika), waar een verblijf drie keer zo weinig kost als in Hongkong, het goedkoopst.

Na Londen is het leven in Kopenhagen het kostbaarst, gevolgd door Milaan. Wereldwijd gezien vallen de prijzen in de EU nog wel mee: Londen staat op tien, Amsterdam is pas te vinden op plaats 102.

Mercer vergeleek onder meer de prijzen van een kopje koffie, een taxiritje en het uurtarief van een babysitter. Voor een taxiritje moet de reiziger in Amsterdam maar liefst €1,32 per kilometer neertellen en dat is meer dan in alle onderzochte steden en zelfs drie keer zoveel als in het verder toch niet goedkope Lissabon.

Een bakkie leut 'doet' in de hoofdstad 1 euro 41, dat is al meer dan in de rest van Nederland, maar in Hongkong moet daarvoor liefst 5,60 euro worden neergeteld. Een babysitter wordt nergens rijk: Een uurtje in Amsterdam kost de ouders 4,72 euro, in New York mag ze voor hetzelfde werk 8 dollar (€8,13) vragen.

In de top 144 wereldwijd zijn opmerkelijke verschuivingen te zien: Harare, hoofdstad van Zimbabwe, steeg dankzij de krankzinnig inflatie aldaar van plaats 130 naar plaats 26. Ook andere Afrikaanse steden, zoals Accra en Lagos, werden het afgelopen jaar een stuk duurder. Cairo maakte een duikvlucht van 39 naar 51, mede door het na 11 september sterk afgenomen toerisme en de devaluatie van de plaatselijke valuta.

Vakantiegangers die niet vies zijn van een verre reis, maar toch goedkoop uit willen zijn, kunnen het best 'down under'. Volgens Mercer zijn de steden in Australië en Nieuw-Zeeland nog altijd het goedkoopst, "terwijl ze de hoogste levenskwaliteit te bieden hebben". Alleen Sydney komt voor in de top-100, alle andere steden van naam uit die regio zitten, zo ontdekte het bureau, muurvast in de goedkoopste regionen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 9 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.