De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 9 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Dure hulp helpt criminele jeugd

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Intensieve hulp voor gezinnen met opvoedingsproblemen zorgt ervoor dat de kinderen veel minder gauw afglijden in ernstige criminaliteit. Dat blijkt uit een proef onder 44 probleemgezinnen die het ministerie van Justitie heeft gehouden.

Staatssecretaris Kalsbeek (Justitie) is enthousiast over de nieuwe methode en wil die vaker toepassen. De onderzoekers waarschuwen echter dat de nieuwe aanpak erg duur is. Minder intensieve en dus goedkopere hulp zou echter niet dezelfde goede resultaten geven. "Een half project is geen project", zeggen zij.

Bij de probleemgezinnen gaat het om kinderen die in aanraking komen met justitie, weglopen van huis, of het niet goed doen op school. Een gezinswerker gaat bij deze gezinnen adviezen geven over de opvoeding. Ook kan hij hulp verlenen bij schuldsanering of bij het verbeteren van de woonomstandigheden.

Belangrijk is dat elk gezin met slechts één hulpverlener en instantie te maken krijgt en dat de hulp onmiddellijk begint als de problemen aan de oppervlakte komen.

Ontsporing

Nieuw aan de aanpak is dat gezinnen worden benaderd die buiten de normale hulpcircuits vallen. Daardoor kan in een vroeg stadium worden ingegrepen bij ontsporing, in plaats van dat er pas hulp komt als het kind al zwaar in de misdaad zit.

Eenderde van de geholpen gezinnen heeft na de intensieve hulp geen verdere bemoeienis meer nodig. Nog eens ruim eenderde kan na de intensieve hulp toe met maatschappelijk werk of speciaal onderwijs. Bij de andere gezinnen werd geen succes geboekt, of werd de hulp afgebroken omdat het kind jeugddetentie kreeg of onder toezicht werd geplaatst.

Door de intensieve hulp is het risico van afglijden in criminaliteit met de helft verminderd, denken de onderzoekers. Dat blijkt uit een vermindering van agressief gedrag, minder weglopen, meer toezicht door de ouders, of minder alcohol- en drugsgebruik door de ouders. Alleen de problemen op school werden niet echt verminderd.

De probleemgezinnen deden mee aan de projecten op basis van vrijwilligheid waarbij door de hulpverleners wel de nodige overtuigingskracht werd gebruikt. Een kleine groep van de benaderde gezinnen, zo'n tien procent, wilde niet meedoen.

In de toekomst kan daarop dwang worden toegepast, denkt het ministerie van Justitie. Daarbij wordt gedacht aan een nieuwe vorm van onder toezicht stellen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 9 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.