De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 8 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Aanvallend Willem II
wint van Sankt Gallen

Van onze sportcorrespondent

   
 

TILBURG - De 'patiënt' Willem II is aan de beterende hand. Hoewel het nog veel te vroeg is om definitieve conclusies te trekken, was dat het gevoel dat de supporters overhielden aan het Intertoto-Cupduel met Sankt Gallen. Het resultaat stemde tevreden (1-0), maar vooral het vertoonde (positie)spel gaf de Tilburgse burger moed. Een betere klassering in de Holland Casino Eredivisie dan vorig seizoen, waarin de tricolores op een beschamende elfde plaats eindigden, moet mogelijk zijn, was de algehele opinie. Toch bleek tegen de Zwitserse opponent ook dat 'Wonderdokter Wotte' nog bergen werk zal moeten verzetten.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 17kb)
Regilio Simons maakt in het duel met St. Gallen zijn debuut. (Foto: EPA)
De hand van Hans Westerhofs opvolger was zaterdag al duidelijk zichtbaar. Met name de aanvallende bedoelingen sprongen in het oog. Niet eens zozeer dat Willem II met drie spitsen (Dmitri Shoukov, Tarik Sektioui en Jatto Ceesay), twee controlerende middenvelders (Youssef Mariana en Denny Landzaat) en één aanvallende middenvelder (Tom Caluwé) speelde, maar vooral dat Kew Jaliens, Jos van Nieuwstadt, Chris Janssens en Joris Matthijssen op één lijn verdedigden. En dat terwijl Wotte vooraf had aangekondigd 'wellicht wat behoudender' te spelen. Sankt Gallen was immers al zes weken in training en speelde woensdag al de eerste competitiewedstrijd (thuis tegen FC Zürich: 0-3), terwijl Willem II de voetbalschoenen pas twee weken weer aan heeft.

Van een conditioneel verschil was echter alleen diep in de tweede helft iets te merken. In het begin deelde het fris tikkende Willem II de lakens uit, mede doordat Landzaat en Caluwé zich ontpopten tot regisseurs. Het tweetal was voortdurend aanspeelbaar en geniaal in zijn eenvoud: elke pass kwam aan. De bekroning voor Caluwé kwam in de vijftiende minuut. Shoukov sneed van de linkerkant naar binnen, opende op zijn collega op rechts, Ceesay, die de bal in één keer hard voorlangs speelde. De opgestoomde Caluwé kon de schitterende aanval van dichtbij tot doelpunt promoveren (1-0).

Ondanks het overwicht was het een wonder dat de Tilburgers met een voorsprong gingen rusten. Sankt Gallen loerde op de counter en kreeg mede door het haperende hart van de Brabantse defensie vier opgelegde kansen. "Het was duidelijk dat Van Nieuwstadt en Janssens moesten wennen aan de nieuwe manier van verdedigen", verklaarde Wotte na afloop de defensieve wanorde. "Daarom zijn dit ook ideale wedstrijden. Zulke dingen komen niet aan het licht in trainingspartijtjes of in oefenwedstrijden tegen amateurs."

De Willem II-verdedigers hadden echter het geluk dat Geert De Vlieger zijn vakantie op de Canarische Eilanden had afgebroken en speciaal voor de Intertoto Cup was teruggekeerd. De Vlieger steeg naar ongekende hoogte en hield Sascha Muller en Alexander Tachie Mensah van drie 'zekere doelpunten' af. "Ik moet je heel eerlijk zeggen dat ik niet wist hoe ik vandaag zou keepen. Een aantal weken geleden speelde ik op het WK nog tegen Brazilië en dan is Sankt Gallen natuurlijk net iets anders. Het was de vraag of ik dat mentaal zou kunnen opbrengen. Gelukkig pakte het goed uit", verklaarde de Belgische international direct na het laatste fluitsignaal.

De tweede helft hoefde de goalie nog maar één keer in actie te komen. Willem II koos voor een defensievere speelwijze, speelde veel op balbezit en neutraliseerde de Zwitserse counter met speels gemak. Met een geweldige inzet werd de 1-0 over de eindstreep getrokken. "Er had zelfs nog iets meer ingezeten", had Wotte gezien. "Maar de scherpte ontbrak voorin voor een tweede treffer." Hij had de pech dat een glaszuiver doelpunt van Sektioui, die de tweede helft naar de rechterkant uitweek ten faveure van de ingevallen aankoop James Quinn, ten onrechte werd afgekeurd wegens buitenspel.

Toch was Wotte een tevreden man. "Ik heb veel goede, maar ook een aantal slechte dingen gezien. Ik moet de spelers echter een compliment geven voor hun werklust. Die was fantastisch." Zaterdag volgt in Zwitserland de return. Doorstaan de Tilburgers die wedstrijd, dan moeten zij nog drie dubbele confrontaties winnen om een UEFA Cup-plaats te bemachtigen.

Willem II - St. Gallen 1-0 (1-0). 15. Caluwé 1-0. Scheidsrechter: Lajuks (Let). Toeschouwers: 2923. Gele kaart: Caluwé, Sektioui (Willem II), Imhof, Winkler (St. Gallen).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 8 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.