De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 8 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Dronken Jan Ullrich
nam drugs in discotheek

Van onze speciale verslaggevers

   
 

LUXEMBURG - Zonder een teken van berouw richting zijn werkgever heeft Jan Ullrich opgebiecht dat hij in een dronken bui drugs in een discotheek heeft genomen. Zijn ploeg Telekom lijkt na deze bekentenis afscheid te nemen van de gevallen vedette, terwijl de sponsor na 2003 de wielersport dreigt te verlaten. De Duitse telecomgigant heeft geen enkel contract na 2003 meer verlengd. Ullrich kan ondertussen rekenen op de steun van oud-ploegmakker Bjarne Riis, momenteel manager van de CSC-Tiscali-ploeg. "Jan is een vriend en vrienden moet je helpen", verklaarde Riis afgelopen weekeinde.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 19kb)
Jan Ullrich (Foto: EPA)
Binnen de ploeg wordt het Ullrich kwalijk genomen dat hij intern in eerste instantie heeft verklaard dat waarschijnlijk iemand ongezien iets in zijn glas had gegooid. Jarenlang werd de norse, rossige renner enkel over zijn bol geaaid. Die tijd lijkt verjaard. Zaterdagochtend gaf 'Der Jan' op het kantoor van de Duitse wielerbond aan dat hij in mistroostige toestand en in de roes van alcohol van onbekenden twee pillen heeft gekregen. Dat was in de nacht voor de out-of-competitioncontrole op 12 juni. Hierin bleek later amfetamine te zitten. De oud Tour-winnaar riskeert een schorsing van zes tot twaalf maanden.

Zonder enig teken van emotie gaf Ullrich een half uur lang aan welke stomme fouten hij heeft gemaakt. "Door de knieblessure zit ik eigenlijk al een half jaar in de put. Voor het eerst in mijn carrière word ik met een dergelijke blessure geconfronteerd. Het auto-ongeluk, het afzeggen voor de Tour de France en daarna de operatie. Na de operatie had ik gehoopt dat ik binnen twee à drie weken weer op de fiets zou zitten. Maar ik zie nog steeds geen licht in de tunnel. De muren kwamen op me af. Vandaar dat ik een paar keer ben wezen stappen. Zo ook de 11e juni."

"Met enkele kennissen ging ik naar een discotheek. Ik dronk die avond wat alcohol toen ik van vreemden twee pillen kreeg aangeboden. Ze zeiden dat dat goed voor mij was. Dat het onschuldig spul was. Onbewust heb ik die pillen genomen. Ik ben gewoon heel dom geweest. Ik wist niet wat het was. Xtc? Geen idee. Het was de eerste maal dat ik in een disco tabletten aannam. Nee, ik ben geen alcoholist en zeker geen drugsverslaafde."

"Toen een dag later de controle was, had ik geen enkele vrees dat ik positief zou zijn. Ik stond niet eens meer stil bij die pillen. Vijf dagen later kwam de uitslag. Ik wist niet wat ik hoorde. Ik was in shock. Jeetje, wat ben ik dom geweest. Met mijn vriendin Gaby ben ik meteen ondergedoken in een van de buitenwereld afgesloten hut in de bergen. Ik heb veel nagedacht en besef dat ik mijn leven moet veranderen. Uit deze zaak haal ik wel de motivatie om weer terug te keren aan de top. Op deze wijze wil ik mijn carrière absoluut niet afsluiten. Ik moet hier eerst zelf uitkomen, daarna moet mijn knie laten herstellen. Misschien is een nieuwe operatie nodig. Pas daarna kijk ik verder."

Zijn revalidatiearts verklaarde dat de knieblessure nog steeds ernstig is. Hij vermoedt zelfs dat Ullrich dit jaar niet meer aan fietsen toekomt. Woordvoerder Jürgen Kindervatter van Telekom wilde bevestigen noch ontkennen dat Ullrich op een contract kan rekenen. "Voor ons is het belangrijk dat dit geen geval is van sportieve doping. Wanneer een van onze renners op een prestatiebevorderend middel wordt betrapt, stappen we meteen uit de wielersport. Dat is hier niet het geval. Over een paar weken, wanneer Ullrich alles op een rijtje heeft gezet, zullen we met hem verder praten over de toekomst."

Ondertussen heeft Telekom al een opvolger voor Ullrich gevonden. In Spanje worden de geruchten hardnekkiger dat Oscar Sevilla een meer dan riante aanbieding voor volgend seizoen op zak heeft van de Duitse formatie. Walter Godefroot: "Zolang Sevilla onder contract bij Kelme staat, kunnen wij hem niet inlijven. Wanneer dat contract ontbonden is, wordt het een ander verhaal."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 8 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.