De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 8 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Zomerblues in juni
   
 

AMSTERDAM - Een terugblik op beleggersmaand juni lijkt erop te duiden dat de gevreesde zomerdip is begonnen. Koersen hebben over een breed terrein moeten inleveren, ook op de Amsterdamse effectenbeurs, waar de aandelen gemiddeld ruim 8% van hun waarde verloren. En dat in één maand tijd. Ook vastgoed bleek even geen veilige vluchthaven meer.

Hoe goed een fondsbeheerder ook mag zijn, de afgelopen maand heeft de beurs niemand echt een kans geboden. Winnaars waren er niet. In de vier fondscategorieën in ons huidige periodieke overzicht van beleggingsfondsen - Nederland, vastgoed, gemengd en themafondsen - heeft geen enkel fonds een positief rendement neer kunnen zetten. Van de beste tien in deze categorieën deed vastgoedfonds VHS Onroerend Goed Maatschappij het nog het best met een rendement van nul komma nul.

De vastgoedaandelen fungeren nu al circa twee jaar als vluchtheuvel voor beleggers die de waardedalingen elders op de beurs beu zijn. In juni daalden de vastgoedfondsen echter even hard als de andere fondsen. Gemiddeld bedroeg de daling 8,4%. Het rendement gemeten over de laatste drie jaar laat echter zien dat vastgoed nog steeds met kop en schouders boven de rest uitsteekt. De vraag is of dat zo zal blijven als aandelen in bedrijven de inhaalslag maken waar de markt nog steeds op rekent. Maar even geen opleving in juni.

Koploper bij de fondsen die in Nederlandse aandelen beleggen, is Dresdner VPV Hollandhaven. Het fonds verloor in juni echter liefst 10,1% in waarde. Inmiddels staat er ook over een periode van de laatste drie jaar een min voor het rendement (-0,6%). Maar daarmee is het fonds nog wel de beste in zijn groep. De Nederlandse toppers hebben overigens in meerderheid in juni slechter gedraaid dan het beursgemiddelde van -8,3%, dé manier om uit de top-tien weg te zakken.

In vergelijking hebben de vastgoedfondsen veel beter dan hun index (hun gemiddelde) gepresteerd. Met name in de periode van drie jaar is het verschil opmerkelijk. Dit toont nog eens de grote pluriformiteit onder vastgoedfondsen aan: er moeten immers ook vastgoedfondsen zijn die veel slechter dan gemiddeld hebben gepresteerd. Voor beleggers dus hier de waarschuwing dat in vastgoed de selectie van het juiste fonds cruciaal is.

Mixfondsen deden het beter dan de aandelenfondsen. Hun obligatiebezittingen konden echter niet voorkomen dat ook zij stevig daalden, gemiddeld met 6,3%. Bij de themafondsen waren er in juni ook geen winnaars. Grondstoffen, voeding, energie en financiële waarden zijn hier in de top-tien te vinden, al is er flinke tegenwind geweest voor de laatste groep. De index MSCI Financials ging in juni met 10,5% omlaag. En dat doet zeer bij verzekeraars en banken. En bij de beleggers die er hun geld in staken.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 8 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.