AMSTERDAM - 'Wie is de geheim agent aan boord?', is zo'n beetje het favoriete spelletje dat mijn vriendin en ik spelen als we weer eens een El Al-vlucht hebben geboekt. Het helpt de verveling te verdrijven en zo voelen we ons ook een beetje een 'insider' in 's werelds meest bedreigde luchtvaartmaatschappij. Meestal gokken we op een fit uitziende twintiger met weinig bagage, maar misschien is het ook wel de opvallend soepel bewegende dikzak met de zonnebril.
Tot ons geluk is het nooit zo ver gekomen dat we werkelijk zeker wisten of de door ons gekozen man of vrouw de bewapende bewaker was. Dat zou betekend hebben dat hij of zij in actie had moeten komen om bijvoorbeeld een kaping te voorkomen. Dat is niet denkbeeldig; in 1970 schoten Israëlische agenten een kaper dood op een vlucht naar Londen en overmeesterden diens bondgenote Leila Khaled, die vanwege haar uiterlijk door de Britse boulevardpers direct 'de seksbomterroriste' werd genoemd.
Aanslagen op El Al zijn bijna net zo oud als de Israëlische luchtvaartmaatschappij zelf. Een van de meest bloedige was de aanslag op het vliegveld van Rome in december 1985 waarbij zestien doden en tientallen gewonden vielen. Een actie die indertijd werd opgeëist door de Palestijnse Aboe Nidal Groep.
De Egyptenaar die vorige week zijn pistool leegschoot op wachtenden voor de El Al-balie in Los Angeles was slechts de laatste in de rij. Hij kon twee passagiers doden voordat hij zelf door een El Al-bewaker werd doodgeschoten. Een veiligheidsofficier van El Al verklaarde later dat hij er niet aan had moeten denken dat het incident bij een andere balie had plaatsgevonden. Daar zijn de veiligheidsmaatregelen veel minder en had de man waarschijnlijk de tijd gehad zijn hele wapen leeg te schieten.
Sinds '11 september' zijn de vluchten van El Al beter gevuld dan ooit. Juist vanwege de omvangrijke veiligheidsmaatregelen. Er is geen andere 'vlieger' die een dubbele cockpitdeur heeft, bewapende veiligheidsagenten aan boord laat meevliegen en bij de 'check in' zijn passagiers vooraf tot in detail ondervraagt.
Voor 'frequent flyers' is dat uiterst vervelend. Zij kennen de meeste vragen inmiddels uit het hoofd, en raken steeds weer geïrriteerd. .
De aanslag in Los Angeles heeft het gelijk van El Al echter weer aangetoond.