De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 8 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Moord doet vrezen voor toekomst Afghanistan
   
 

KABOEL - De moord op vice-president Haji Abdul Qadir van Afghanistan, die zaterdag in zijn auto werd doodgeschoten, is een teken dat het land nog ver weg is van vrede en politieke rust.

Twee onbekenden doorzeefden Qadir zaterdag met kogels toen hij in de auto het terrein van zijn kantoor in de hoofdstad Kaboel verliet. Ook zijn schoonzoon, die als chauffeur in de auto zat, overleefde de aanslag niet. De daders hebben ongeveer 36 schoten gelost.

De tien leden van de veiligheidsdienst die op het moment van de aanslag dienst hadden bij het ministerie zijn allen gearresteerd omdat zij niet adequaat op de gebeurtenissen hebben gereageerd, zei de politiechef van Kaboel, Din Mohammed Jurat.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 21kb)
Verwanten en vrienden van de vermoorde vice-president Abdul Qadir bidden voor hem tijdens de begrafenis in Jalalabad. (Foto: REUTERS)
Ook binnen de regering dreigt onrust te ontstaan. Veel Pathanen, de grootste bevolkingsgroep in Afghanistan, hadden al geklaagd dat ze waren ondervertegenwoordigd in de regering. Hoewel de president zelf Pathaan is, zijn etnische Tadzjieken en Oezbeken in zijn kabinet in de meerderheid. Volgens de Pakistaanse dagbladuitgever en Afghanistan-deskundige Rahimullah Yusufzai voelen andere invloedrijke Pathanen zich in een hoek gedreven en vrezen ze één voor één te worden vermoord.

De tweede

Qadir is het tweede kabinetslid dat dit jaar in Afghanistan is vermoord. In februari werd minister van Luchtvaart en Toerisme Abdul Rahman op het vliegveld van Kaboel gedood. Die moord is nooit opgehelderd. In april werd een bomaanslag gepleegd op minister van Defensie Fahim, die de aanslag echter overleefde.

Wie Qadir heeft vermoord is moeilijk te zeggen. Hij leidde een bewogen leven en was dikwijls omstreden. Qadir was behalve een van de drie vice-presidenten van Afghanistan ook onder meer minister van Openbare Werken, gouverneur van Jalalabad, krijgsheer en drugsbaron. In elke hoedanigheid kan hij vijanden hebben gehad die hem naar het leven stonden. Het wordt dan ook moeilijk te bepalen in welke hoek de daders moeten worden gezocht.

De Amerikaanse regering haastte zich zaterdag haar steun uit te spreken voor de regering-Karzai. "We zijn vastbeslotener dan ooit om stabiliteit in het land te brengen zodat het Afghaanse volk vrede en hoop kan hebben", aldus de Amerikaanse president George Bush.

Enkele Amerikaanse senatoren riepen op tot een actieve rol van de VS in de beveiliging van Afghanistan. "Deze (Afghaanse) regering en onze inspanningen kunnen teniet worden gedaan als we geen gepaste investeringen doen in manschappen en middelen", aldus de Republikeinse senator Chuck Hagel.

In Kaboel hebben gisteren duizenden Afghanen Qadir de laatste eer bewezen in de Eid Gah-moskee. Onder hen waren Karzai, de vroegere koning Zahir Shah en de voormalige president Burhanuddin Rabbani. In de omgeving van de moskee patrouilleerden honderden militairen van het Afghaanse leger en van de internationale troepenmacht. Helikopters van de internationale troepenmacht cirkelden boven de moskee.

Na de dienst is de kist per helikopter overgebracht naar de oostelijke stad Jalalabad, waar Qadir gouverneur was. Daar is hij naast zijn broer Abdul Haq begraven. De regering in Kaboel heeft morgen tot dag van nationale rouw uitgeroepen.

(AP/AFP/Reuters)




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 8 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.