LONDEN - Het traditionele marsseizoen in Noord-Ierland van de protestantse orangisten is ondanks beloften van de leiders van de Oranjeorde aan de politie en Britse militairen om een vreedzame optocht te houden, gisteren in Portadown totaal uit de hand gelopen.
|
Tussen stenen, takken en andere projectielen staat een man voor een linie van de oproerpolitie bij de kerk van Drumcree in het Noord-Ierse Portadown. De Oranjemars in Portadown liep opnieuw uit op rellen. (Foto: AP)
|
Het gevolg was dat ongeveer twintig agenten bij de rellen gewond raakten. Tientallen deelnemers aan de mars gooiden stenen en andere voorwerpen naar de 2,5 meter hoge barricade die de orangisten weg moest houden van de door katholieken bewoonde Garvaghy Road. Net als de vier voorgaande jaren hadden de orangisten geen toestemming gekregen om door deze straat te lopen.
Door beloften van de leiders van de orangisten had de politie vooraf gezegd goede hoop te hebben dat de dag zonder problemen zou verlopen. Na afloop van de kerkdienst, die elk jaar aan de optocht voorafgaat in het nabijgelegen Drumcree, lieten plaatselijke orangistenleiders de politie echter weten dat ze het verbod om door Garvaghy Road te lopen, niet accepteerden. En direct nadat een van de leiders, Harold Gracey, de 2000 deelnemers aan de optocht had toegesproken, vielen tientallen jongeren de barricade aan, tot die het gedeeltelijk begaf.
De oproerpolitie voerde daarop een charge uit die technici van het Britse leger in de gelegenheid stelde een veel hogere barricade op te richten. Twee orangisten raakten gewond. Toen de nieuwe barricade eenmaal stond, liepen de meeste orangisten terug
naar de auto's en bussen waarmee ze gekomen waren, maar enkele honderden bleven staan.
De Noord-Ierse premier David Trimble riep katholieke en protestantse paramilitairen op geen rellen uit te lokken. De orangist Trimble, die als parlementslid het district vertegenwoordigt waarin Portadown ligt, zei niet verbaasd, maar wel teleurgesteld te zijn dat de orangisten opnieuw geen toestemming hadden gekregen door Garvaghy Road te lopen. De komende week houden de orangisten ook in andere plaatsen in Noord-Ierland optochten.
Uit een Brits regeringsrapport blijkt dat katholieke en protestantse paramilitairen in Noord-Ierland jaarlijks circa 18 miljoen pond verdienen met smokkel (sigaretten en benzine), gewapende overvallen en andere criminele activiteiten. Van de opbrengsten kopen de ondergrondse organisaties wapens en communicatiemateriaal. Ook wordt een deel van het geld gebruikt om families te onderhouden van wie de vader in de gevangenis zit, en voor het trainen van nieuwe leden. In Noord-Ierland zouden liefst 76 gewapende groepen paramilitairen actief zijn.