De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 8 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Weer 33 mijnwerkers
in Oekraïne omgekomen

Van onze correspondent

   
 

MOSKOU - De 33 kompels die gistermorgen in alle vroegte in een kolenmijn in het Oekraïense stadje Oekraïnsk door een brand op 570 meter diepte werden verrast en in de vlammen door verstikking omkwamen, zijn de laatsten op een treurige lijst van bijna 3500 mijnwerkers die sinds 1991 bij hun werk de dood vonden.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 19kb)
Een Oekraïense reddingswerker zit moedeloos buiten de ingang van de mijn waar een brand 33 mijnwerkers het leven heeft gekost. (Foto: REUTERS)
"De 74 mannen die gisteren wisten te ontsnappen, hebben geluk gehad", zegt een waarnemer van de Oekraïense industrie in Moskou. "Men kan zich afvragen of het nu niet eens tijd wordt om werkelijk wat te ondernemen. Slechts de jacht naar steenkool geldt; niet de prijs van een mensenleven."

Volgens Oleksij Petsjenkin, woordvoerder van het Oekraïense ministerie van Noodsituaties, waren 30 mijnwerkers in een wagentje op weg naar de diepte; drie andere slachtoffers werden apart gevonden.

Oekraïensk ligt in het zogeheten Donetsk-bekken, dat sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie de reputatie heeft één van 's werelds gevaarlijkste mijnregio's te zijn.

Verouderd

Hoewel de officiële toedracht van de tragedie niet meteen naar buiten werd gebracht, was de diepere oorzaak voor ingewijden geen geheim: sterk verouderde schachten, gebrek aan investeringen en de zucht naar productieverhoging ten koste van de veiligheid.

De Oekraïense president Leonid Koetsjma heeft keer op keer - onder andere vorig jaar augustus toen bij een ramp in de Zasjadko-mijn in Donetsk 39 kompels omkwamen - beloofd dat hij de sector zou saneren. Maar tot dusver is daarvan weinig terechtgekomen. Van de 290 mijnen zijn er de afgelopen jaren slechts enkele tientallen gesloten.

In 1998 stak een Oekraïense mijnwerker zich in het openbaar in brand uit protest omdat hij zijn gezin niet kon voeden. Hij verdiende zo'n €100 per maand. Ander werk als alternatief is er meestal niet. Afgezien van het feit dat rigoureuze mijnsluiting honderden miljoen euro's kost, zou die in Oekraïne een sociale explosie betekenen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 8 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.