De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 8 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Aidsstrijd: vechten
tegen de bierkaai

   
 

BARCELONA - De afgelopen twee jaar is de wereld zich beter bewust geworden van de aids-tragedie en van wat er moet gebeuren om die te keren. Maar niets wijst erop dat de strijd tegen aids effect heeft. Aan preventie van de ziekte wordt nog veel te weinig gedaan, zegt Peter Piot, directeur van het aids-programma van de Verenigde Naties, en een van de 15.000 deskundigen uit de hele wereld die vanaf gisteren vijf dagen lang in Barcelona zullen verblijven om de veertiende Internationale Aids-conferentie bij te wonen. Om oplossingen voor de epidemie te zoeken.

Volgens de Amerikaanse Aids Healthcare Foundation zal het aantal mensen met HIV of aids de komende drie jaar toenemen van veertig tot honderd miljoen als de behandeling niet snel drastisch toeneemt.

Het onderzoek naar de genezing van aids gaat maar met kleine stappen vooruit, zeggen deskundigen. Nieuwe medicijnen zijn steeds iets beter dan de oude, maar er is nog geen vaccin of een alomvattend geneesmiddel.

"Vanuit een historisch perspectief bezien bevinden we ons nog steeds aan het begin van de epidemie", zegt Piot. "Er zijn geen aanwijzingen dat de epidemie tot staan komt, zelfs niet in de meest getroffen landen."

In China, de voormalige Sovjet-Unie en andere landen in Azië begint de aids-epidemie nu echt om zich heen te grijpen. Het aantal geregistreerde gevallen van HIV-besmetting in Rusland is in drie jaar tijd vijftienmaal zo groot geworden. "De grootste taak waar we voor staan is het uitbreiden van doeltreffende strategieën tegen aids naar meer regio's. In landen waar HIV zich begint te verspreiden moeten we door vroeg ingrijpen zorgen dat ze niet dezelfde kant opgaan als Afrika", aldus Piot.

Sinds de vorige aids-conferentie, twee jaar geleden in het Zuid-Afrikaanse Durban, is er echter wel wat veranderd. "Nu komen we in een tijdperk waarin aids een belangrijke mondiale kwestie is in de politiek."

De toegenomen aandacht voor aids is bovendien gepaard gegaan met een verzesvoudiging van de financiële hulp ter bestrijding van aids in ontwikkelingslanden sinds 1998.

Dit jaar wordt ongeveer 2,8 miljard dollar uitgegeven aan aids-bestrijding in landen met lage en middeninkomens. Maar genoeg is het niet, zegt Piot. Deze landen hebben jaarlijks 10 miljard dollar nodig om een ramp te voorkomen.

(Reuters/AP)




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 8 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.