SILVERSTONE - De laatste uren van het Formule 1-team van Arrows lijken te zijn aangebroken. En op zulke momenten wil natuurlijk niemand van het team uitleggen hoe de zaken er precies voorstaan. Arrows, dat gebukt gaat onder een schuldenlast van naar verluidt 200 miljoen euro, kroop gisteren aan de vooravond van de Grand Prix van Engeland ver weg in zijn schulp. De coureurs waren niet op het circuit en de monteurs stonden in groepjes te praten, af en toe een mobiel telefoontje beantwoordend. Anderen poetsten uit verveling maar de velgen van de vrachtwagens. Want sleutelen aan de bolides van coureurs Heinz-Harald Frentzen en Enrique Bernoldi was inmiddels onmogelijk geworden. Teambaas Tom Walkinshaw - die zich in Londen bevond - had hen 's middags opgedragen de drie A23's weer in te pakken.

|
|
"Het ziet er niet goed uit voor ze", fluisterde Jaguar-baas Niki Lauda donderdag in de namiddag in de paddock tegen Flavio Briatore, zijn collega van Renault. "Nee, zeker niet", luidde het antwoord van de Italiaan, die halverwege de jaren negentig met zijn toenmalige teammanager Walkinshaw successen vierde bij Benetton. In 1994 en 1995 won Michael Schumacher zijn eerste twee WK-titels.
Beide bazen hadden inmiddels ook vernomen dat de geschilderde vooruitzichten in het Engelse high court in Londen er erg somber uitzagen. "Arrows heeft een wonder nodig om te overleven", verklaarde Robin Potts, de advocaat van Arrows. Niki Lauda, niet alleen baas van Jaguar maar ook van motorenleverancier Cosworth, draaide gisteren de duimschroeven nog verder aan door mee te delen dat Arrows niet op nieuwe krachtbronnen hoeft te rekenen zolang de openstaande rekening van vijf miljoen dollar niet wordt betaald.
Gisteren stond Arrows in Londen tegenover investeringsbank Morgan Grenfell voor misschien wel het laatste gevecht in z'n turbulente bestaan. De bank (een dochter van de Deutsche Bank) had te horen gekregen dat Walkinshaw nieuwe (nog onbekende) partners had weten te strikken en wilde een stokje steken voor Walkinshaws plannen. De bank eiste een schadeloosstelling van 20 miljoen dollar. De bank heeft om en nabij de 60 miljoen dollar in het team geïnvesteerd. "Als de rechtbank die eis inwilligt, is Arrows verloren", zou Walkinshaw hebben gezegd. Dat zou de kansen voor Jos Verstappen op een schadeloosstelling danig verkleinen. De Limburger werd afgelopen winter door Walkinshaw zonder pardon op de keien gezet, nadat ze een half jaar eerder nog het contract hadden verlengd. Verstappen is ook met Arrows verwikkeld in een rechtszaak.
De problemen bij Arrows komen niet uit de lucht vallen. Al vanaf de start van het seizoen in Melbourne - toen bleek dat Walkinshaw zijdelings betrokken was bij Charles Nickersons mislukte overname van de failliete boedel van Prost Grand Prix - was duidelijk dat Arrows niet in het geld zwom, verre van zelfs. De geruchten werden steeds sterker dat Arrows wel eens heel snel zou kunnen zinken en dat Walkinshaw in Nickersons plannen een mooie manier zag om Arrows te platen ploffen en opnieuw te kunnen beginnen. Maar een half jaar later is de kans erg groot dat Arrows in de nabijheid van de fabriek de laatste fase van haar bestaan ingaat. Overigens arriveerden de bolides gisteravond alsnog op het circuit. Het voortbestaan van het team blijft echter aan een zijden draaidje hangen. Sterker, als de auto's niet om 10.00 uur vanochtend op het circuit van Silverstone kunnen worden gekeurd door de internationale autosportfederatie, is het na 380 Grand Prix' definitief gedaan met Arrows.