AMSTERDAM - De drie beoogde coalitiepartijen hadden tijdens de verkiezingen hun mond vol over de problemen in de zorg. Zonder uitzondering spraken zij schande van de erbarmelijke toestand waarin sommige delen van de sector verkeren. Maar een rondje langs de diverse zorgaanbieders leert dat met het huidige regeerakkoord de Nederlandse gezondheidszorg geen haartje beter wordt.
De drie coalitiepartijen vinden de wachtlijsten in de zorg "een schijnbaar onoplosbaar vraagstuk", zo staat in het regeerakkoord te lezen. Om iets aan de problemen te doen moeten "burgers weer vertrouwen krijgen in het functioneren van de sector. Werknemers moeten weer plezier krijgen in hun werk, zodat zij gestimuleerd worden tot maximale prestaties voor de mensen voor wie zij zorgen."
Maar in hetzelfde document staat te lezen dat "ingrijpende bezuinigingen en lastenverzwaringen onvermijdelijk zijn". Volgens beoogd premier Balkenende (CDA) is er door de huidige economische tegenwind simpelweg geen geld om extra te investeren in de gezondheidszorg.
Zonder uitzondering vinden de zorgaanbieders dat de ophanden zijnde coalitie van CDA, LPF en VVD de problemen in de zorg, zoals het personeelstekort en de ellenlange wachtlijsten, goed in de smiezen heeft.
Over de oplossingen, die zich vooral laten samenvatten in meer doelmatigheid en minder regels, zijn ze minder tevreden. Veel woorden en te weinig daden, roepen verzekeraars, aanbieders en patiënten in koor.
Met de toenemende vergrijzing stijgt de vraag naar zorg. Maar het aanstaande kabinet trekt, in vergelijking met Paars II, echter minder in plaats van meer geld uit voor de sector. En tijdens de afgelopen vier jaar borrelde al het ene na het andere gruwelverhaal op.
Kankerpatiënten die sterven omdat ze te lang op een wachtlijst hebben gestaan, oude mensen die door personeelstekort in de zorginstelling slechts één keer per maand onder de douche kunnen en intensive care patiënten die van hospitaal naar hospitaal worden gereden, op zoek naar een bed. Een medewerker van de Raad voor de Volksgezondheid (RVZ) vergelijkt de uitkomsten van het regeerakkoord met een wielerwedstrijd. "Het is net alsof je hijgend achter een peloton aanrijdt dat steeds maar harder gaat fietsen."
Bas Vos, voorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging, was aanvankelijk hoopvol toen hij over 'een plan van aanpak voor de huisartsen' in het akkoord las. Het enthousiasme verdween als sneeuw voor de zon. "Verder lezend miste ik elke financiële onderbouwing. Ik vrees daarom het ergste."
De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) sluit zich hierbij aan. De overkoepelende organisatie laat weten dat "zonder extra geld het volume, de kwaliteit en de doelmatigheid van de patiëntenzorg verder in het gedrang komen".
Ook de geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg (GGZ) is teleurgesteld. Vorig jaar stuurde de GGZ nog een plan naar Den Haag waarin de organisatie uiteenzette dat een kleine €2 miljard nodig is om de wachtlijst van 70.000 mensen weg te werken. Hiervan is volgens een woordvoerder in het regeerakkoord niets terug te vinden.
Naast de lege beurs zijn de zorgaanbieders ook boos over de afschaffing van de speciale afdrachtskorting (SPAK). Dat betekent een strop van miljoenen euro's voor de thuiszorg en de ouderenzorg. Zowel in thuiszorgorganisaties als in verpleeg- en verzorgingshuizen vallen zo'n 15.000 werknemers onder deze regeling en met het wegvallen van de subsidie moeten de werkgevers voor de kosten, die in de tientallen miljoenen lopen, opdraaien.
Iris van Bennekom-Stompedissel, directeur van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF), sluit zich aan bij de zorgaanbieders en stelt voor de tekst van het akkoord te veranderen. "Het is rampzalig dat we in ons land zo'n zorg hebben en dat moet in 2006 zijn opgelost, dat had er moeten staan."