buitenland WASHINGTON - Volgens de Amerikaanse media heeft president Bush net zulke vuile handen gemaakt in zijn dagen als zakenman in Texas als de recent in opspraak geraakte topondernemers van de ineengestorte concerns als energiegigant Enron en het telefoniebedrijf WorldCom. Zo heeft Bush in 1990 als mededirecteur en grootaandeelhouder van Harken Energy Corporationeen groot aandelenpakket verkocht tegen een prijs van 4 dollar per stuk, en daarmee 850.000 dollar verdiend. Slechts enkele dagen later daalde door slechte kwartaalcijfers de beurswaarde van het concern met bijna 50 procent. Eind 1990 was de koers nog maar een dollar.
President Bush (Foto: AP)
Deze handel riekt volgens de media zonder enige twijfel naar het voor eigen gewin gebruiken van interne bedrijfsinformatie. Hoewel Bush eerder weersprak dat hij corrupte handelingen zou hebben gepleegd, gaf het Witte Huis gisteren toe dat de president 'onjuist' heeft gehandeld. Maar volgens woordvoerder Ari Fleischer betreft het wel oud nieuws, en gaat het om een administratieve nalatigheid van de bedrijfsjuristen van Harken Energy.
Zelfverrijking door topmensen uit het bedrijfsleven staat in de Verenigde Staten sterk ter discussie na de val van bedrijven als Enron en WorldCom. Ook de inkomsten van Bush bij Harken Energy werden de afgelopen jaren herhaaldelijk tot een politieke discussie gemaakt.
Verhit
Met name de afgelopen dagen raakten de gemoederen in Washington weer verhit toen Bush de oorlog verklaarde aan corrupte topondernemers. Zo stelde Bush na het bankroet van Enron voor dat topmanagers de koop en/of verkoop van hun persoonlijke aandelenpakket onmiddellijk bekendmaken. Maar de Democraten vinden dat de president - die aanstaande dinsdag ook op Wall Street een rede zal geven waarin hij strakkere regels voor ondernemingen aankondigt - de hand in eigen boezem moet steken.
"Het wordt tijd dat Bush verantwoordelijkheid neemt voor zijn eigen acties als particuliere ondernemer en als president van de Verenigde Staten", zo liet voorzitter Terry McAuliffe van het Democratisch Nationale Comitee weten.
Narrig
De president zelf reageerde deze week geïrriteerd over het oprakelen van de kwestie, en sprak narrig een journalist tegen die ernaar vroeg. "Alles wat ik gedaan heb is bekend. Het is volledig doorgelicht. Nog andere vragen?"
Maar volgens de Democraten heeft de regering-Bush het groene licht gegeven aan bedrijven een sfeer na te jagen waarin zonder enige scrupules nagejaagd wordt "wat goed voelt'', in plaats van wat goed is.
Behalve van de president staat ook het zakenverleden van de Amerikaanse vice-president in de schijnwerpers. Dick Cheney was eind jaren negentig topman van het oliebedrijf Halliburton uit Texas. De SEC onderzoekt of die onderneming kosten ter waarde van meer dan honderd miljoen dollar uit de boeken zou hebben gehouden.
Het inmiddels zo goed als ter ziele zijnde accountantskantoor Arthur Andersen had de jaarrekeningen van Halliburton goedgekeurd. Maar hetzelfde kantoor zette ook handtekeningen onder later volstrekt incorrect gebleken jaarrekeningen van concerns als Enron en WorldCom, en is veroordeeld voor het tegenwerken van justitie.