De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 4 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Gewonden cafébrand
krijgen 26 mln euro

Van onze correspondent

   
 

VOLENDAM - Het kabinet stelt 25,9 miljoen euro beschikbaar voor de slachtoffers van de brand in café De Hemel in Volendam. Dat is de uitkomst van de financiële afwikkeling van de nieuwjaarsbrand die begin 2001 aan 14 jongeren het leven kostte.

Met het geld wordt een Centrum voor reïntegratie en nazorg opgericht. Deze instantie moet voor de slachtoffers hulpverlening en nazorg op maat regelen en waar mogelijk leiden tot een actieve terugkeer in de maatschappij. Bedoeling is dat voor hen, als zij dat willen, aangepaste banen en/of scholing worden gezocht.

De huidige hulpverleningsinstantie Het Anker is volgens de Commissie financiële afwikkeling nieuwjaarsbrand Volendam, die op verzoek van het kabinet de zaak onderzocht, de aangewezen instantie om een dergelijke taak op zich te nemen.

Naast het hulpcentrum komt er voor de slachtoffers een eenmalige uitkering van het rijk die, afhankelijk van de mate van invaliditeit, kan oplopen tot 150.000 euro. De uitkering is bedoeld om de gevolgen van blijvende invaliditeit te verzachten.

Verder wordt financieel tegemoetgekomen aan de blijvende kosten die zijn gemaakt als gevolg van de brand. Een slachtoffer kan van 1 januari 2002 tot 1 januari 2007 in totaal 20.000 euro ontvangen. Voor deze periode is gekozen omdat de kosten over 2001 al geregeld zijn.

In 2006 moet volgens de commissie opnieuw bekeken worden wat de noden van de slachtoffers zijn. "Is er meer nodig, dan zal er moeten worden bijgepast. Is er minder nodig, dan gaat het geld terug naar het rijk", aldus commissievoorzitter J. van Lidth de Jeude. Met de uitvoering van de regeling moet volgens Van Lidth de Jeude zo snel mogelijk worden begonnen. Toch kunnen er volgens de commissievoorzitter nog wel enkele maanden overheen gaan voordat tot uitbetaling wordt overgaan. Met name op het gebied van verbranding moeten door deskundigen criteria worden vastgesteld waarna tot uitbetaling kan worden overgegaan. De gemeente Volendam wordt verantwoordelijk voor de uitvoering van de rijksbijdrage.

Dankbaar

De Belangenvereniging Slachtoffers Nieuwjaarsbrand Volendam toonde zich in een reactie dankbaar voor de financiële tegemoetkoming van het kabinet. "In de toekomst zal echter meer geld nodig zijn om met name de zwaarst getroffen jongeren een redelijk bestaansniveau te garanderen."

De Belangenvereniging riep de gemeente op om samen met hen en de eigenaar van het rampcafé om de tafel te gaan zitten om tot een schikking te komen. De Volendamse burgemeester J. Bulte liet weten daar uit juridisch oogpunt niets voor te voelen.

Naast de 14 dodelijke slachtoffers liepen 63 jongeren ernstige brandwonden, verminkingen en littekens op. Daarnaast zijn er 273 jongeren die in meerdere of mindere mate lichamelijke verwondingen hebben opgelopen. Bij de hulpverleners komen vooral psychische problemen voor.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 4 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.