De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 4 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Zweetvoetenman vraagt
asiel aan in Duitsland

   
 

door Fred Soeteman DEN HAAG - Nu hij is veroordeeld om zijn zweetvoeten, houdt Rotterdammer Teunis T. (39) het voor gezien in Nederland. "Ik ga in hoger beroep en ik vraag politiek asiel in Duitsland", liet hij gisteren in de Haagse rechtszaal weten, direct nadat politierechter mr. A.C.M. van Wesenbeeck zijn vonnis over hem had geveld: 250 euro boete (150 voorwaardelijk) wegens lokaalvredebreuk.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x341, 21kb)
Nu hij is veroordeeld om zijn zweetvoeten, (Foto: ANP)
De rechter vond bewezen dat T. zich op 9 februari aan dat misdrijf heeft schuldig gemaakt in de bibliotheek van de Technische Universiteit Delft door niet te vertrekken toen hem de toegang daar werd ontzegd wegens de ondraaglijke stank van zijn voeten zodra hij zijn schoenen uittrok.

Teunis T. heeft de tijdrovende rechtsgang vooral benut om publiekelijk zijn gram te halen. "Nederland slaat een pleefiguur met dit proces", meende hij. "In het buitenland lachen ze zich dood. In het parlement in Brussel zijn er vragen over gesteld. Geen wonder dat justitie overbelast is en gebrek heeft aan cellen. Ze hebben míj vijf uur in de cel gezet."

Terwijl weer verdachte geurtjes door de rechtszaal dwarrelden, schermde hij met krantenfoto's waarop de Koningin en ook Europees bankier Duisenberg zonder schoenen in het openbaar te zien zijn: Zij mogen het wel, ik niet.

"Nederland glijdt af tot een tweederangs land", wist hij. "Alles mag - van Seks voor de Buch tot je suf roken aan hasj - behalve je schoenen uitdoen!"

Het scheelde overigens een haar of T. had gisteren op staande voet een nieuwe strafzaak aan zijn broek gekregen. Toen hij in het ellenlange 'laatste woord' in zijn strafzaak allerlei zijpaden ging bewandelen en bijvoorbeeld zowel Osama bin Laden, de bezuinigingen, de benzineprijzen en het onderwijssysteem als Turkije, Nigeria, de collegegelden en de verdachte van de moord op Pim Fortuyn in gedurfde vergelijkingen ten tonele voerde, waarschuwde officier van justitie mevrouw mr. Y.A. van der Meer hem om op zijn tellen te passen. Anders, zo dreigde zij, zou zij hem ter plekke persoonlijk arresteren wegens belediging.

T.'s advocaat mr. A.P. Visser drong aan op vrijspraak. Volgens de wet moet het een ambtenaar zijn die iemand de toegang tot een openbaar gebouw ontzegt en in Delft was het een beveiligingsbeambte. De rechter oordeelde echter dat de wet op dit punt ruim geïnterpreteerd mag worden.

Aan T.'s beroep op het (internet-)advies dat zweetvoeten zoveel mogelijk dienen te worden gelucht, schonk hij geen aandacht. De bezwering dat zelfs de beelden van Prometheus bij de Delftse universiteit en Vrouwe Justitia in het gerechtsgebouw beide barrevoets zijn, legde hij naast zich neer. Net als het argument van mr. Visser dat "de opsluiting van T.'s voeten in diens schoenen al een zware straf is geweest".




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 4 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.