De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 4 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Groeihormonen varkens
vanuit België verspreid

   
 

door Patricia Boon en Jolande Westdorp AMSTERDAM/ ARENDONK - De door Nederlanders geleide onderneming Bioland uit het Belgische Arendonk wordt ervan verdacht een sleutelrol te spelen in het hormonenschandaal in de varkenssector. Via diverse schakels, onder meer twee veevoederbedrijven in Brabant, is het met het groeihormoon MPA besmet veevoer uiteindelijk in een opslagsilo bij Rined Fourages in Venlo terechtgekomen.

Dit bedrijf leverde het voeder af bij de 29 varkenshouderijen die inmiddels onder toezicht zijn gesteld van de AID.

Inval

Op verzoek van de Nederlandse autoriteiten heeft de Belgische federale recherche gisterochtend in alle vroegte een inval gedaan in het verdachte bedrijf, Bioland BvbA in Arendonk, net over de grens bij Eindhoven. Het sinds mei failliete Bioland is eigendom van de Nederlandse familie Van Vught uit Mierlo.

Na langdurige huiszoekingen in het verlaten bedrijvencomplex werden alle panden van Bioland hermetisch afgesloten en verzegeld. Inspecteurs van het Belgische federale voedselagentschap waren tot diep in de avond in de weer met het nemen van monsters in opslagtanks.

Procureur Jansen zei gisteravond dat een bovenetage van het bedrijf was ingericht als laboratorium. "In die ruimte zijn diverse stoffen zonder etiketten aangetroffen die inmiddels worden onderzocht."

Gezocht wordt naar sporen van het verboden groeihormoon MPA dat volgens minister Brinkhorst met opzet aan varkensvoer is toegevoegd.

Bioland, onder meer een groothandel in voedingssupplementen en producent van voedingsmiddelen als stroop en gelei, werd gerund door Hubertus van Vught (57) uit Mierlo. Zijn vrouw Alicita, oprichtster van het bedrijf, wilde niet reageren. In hun woonplaats runnen de twee nog enkele andere bedrijven, waaronder een im- en exportfirma in machines, een onderhoudsbedrijf voor steigers en enkele financierings- en beheersmaatschappijtjes.

Tijdens verhoren door agenten van de Belgische federale politie ontkende de Brabantse bedrijfseigenaar groeihormonen te hebben gedumpt in glucosesiroop die bestemd was voor de veevoederproductie. Van Vught zegt voor het faillissement van zijn bedrijf grote hoeveelheden suikerwater via de firma Profarm in het Brabantse Veghel te hebben aangekocht en die stoffen vervolgens te hebben omgezet in de glucosesiroop. Nadat Bioland bankroet was, is bij het ontruimen van de firma volgens de Brabander ruim 100 ton van het goedje verkocht aan de bedrijven Zeeland Voeders in Zijtaart en Van Genugten uit Middelharnis. Een van deze bedrijven zou weer hebben geleverd aan Rined Fourages in Venlo. Het productschap Diervoeder heeft inmiddels de certificaten van deze bedrijven ingetrokken.

Waar het verboden hormoon aan het voer is toegevoegd is nog niet bekend. Het hormoon MPA wordt onder meer toegepast als anticonceptiemiddel: het wordt gebruikt in de prikpil voor vrouwen. Bij dieren heeft het hormoon invloed op de vethuishouding: zo worden meer spieren aangemaakt in plaats van vet. Volgens minister Brinkhorst bestaat er geen gevaar voor de volksgezondheid, temeer omdat het hormoon zeer snel afbreekt.

De varkens van de bedrijven die onder toezicht staan mogen pas worden geslacht als de stof uit het vlees is verdwenen. De Europese Commissie houdt echter nog een slag om de arm wat de schadelijkheid van de stof betreft.

Winkeliers merken tot nu toe nog niets van onrust onder consumenten over het groeihormoon. Ook slagers merken niks van mindere vleesverkoop, maar dat was ook niet het geval tijdens de dierziektes bse en mkz, zo stelt de Koninklijke Slagersorganisatie.

België duikt steeds weer op in hormonenschandalen in de vleessector. Onlangs nog werden in Antwerpen vier criminelen en vetmesters veroordeeld tot zware gevangenisstraffen. De vier hebben ruim zeven jaar geleden de Belgische dierenarts Karel van Noppen vermoord. De inspecteur van slachtvee moest zijn strijd tegen de hormonenmisdaad bekopen met enkele pistoolschoten in het achterhoofd.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 4 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.