De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 3 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Nasdaq naar dieptepunt
   
 

NEW YORK - De Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq heeft gisteren het laagste niveau in vijf jaar bereikt. Ook de Dow Jones Industrials Index zakte tijdens de handel onder de psychologisch belangrijke barrière van 9000 punten.

Angst voor nieuwe boekhoudschandalen en de vrees voor terroristische aanslagen bij de viering van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag op donderdag waren de oorzaak van de verkoopgolf. Ook de verkorte handelsweek zorgde voor weinig kooplust bij beleggers.

De Dow stond een uur voor het sluiten van Wall Street op een verlies van ruim een half procent. De Nasdaq koerste op dat moment aan op een 3% lager slot.

Zakenbank Morgan Stanley verlaagde gisteren de winstverwachting en koersdoelen van diverse chipfondsen. Dit zette zowel Applied Materials (-2%), Intel (-2,5%), Advanced Micro Devices (-4%) als ASML (-2,5%) op flinke verliezen.

Ook Dell moest een behoorlijke veer laten nadat effectenhuis Merrill Lynch zich negatief uitliet over de omzetverwachting van het Amerikaanse computerconcern in de tweede helft van dit jaar. Het aandeel Dell moest 2% terug. Vivendi Universal incasseerde evenals in Parijs ook in New York een fors koersverlies. Het mediaconcern noteerde op Wall Street bijna 20% lager na berichten dat er zou zijn geknoeid met de boekhouding.

Tyco International bracht gisteren zijn financiële dochter CIT Group naar de beurs. Het industriële conglomeraat, waar vorige maand bestuursvoorzitter Dennis Kozlowski moest opstappen wegens belastingontduiking, haalde met de beursgang $4,6 miljard op. De opbrengst wordt gebruikt om Tyco's schuld van circa $27 miljard te verlichten. Het aandeel CIT noteerde 3,5% lager, terwijl Tyco 6% verloor.

Cardinal Health zakte in de eerste uren van de handel met ruim 18% nadat het farmaciebedrijf liet weten dat accountant Arthur Andersen bepaalde financiële berichten niet wilde goedkeuren. Toen bleek dat de reden hiervan personeelsgebrek bij Andersen was, hield Cardinal Health de schade beperkt tot 3%.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 3 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.